Fizetős műtétekkel orvosolnák a hosszú várólistákat

2012. január 25. 09:02

A műtétre, vizsgálatra várakozó betegeknek legyen lehetőségük a több hónapos, éves várólisták megkerülésére fizetős szolgáltatások bevezetése által – javasolja a Kórházszövetség a gyorsuló ellátás, valamint az egészségügyi dolgozók jövedelmének növelése érdekében.

2012. január 25. 09:02

A közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál is legyen lehetőség a fizetős betegek soron kívüli ellátására a várólistás műtétek, diagnosztikai eljárások esetében – javasolta a Kórházszövetség. A Világgazdaság cikke szerint az ebből származó bevételből felgyorsulna a nem fizetőképes betegek ellátása, és az orvosok, nővérek is többletjövedelemhez jutnának.

Rácz Jenő, a szövetség elnöke elmondta, sokan nem várnak évekig egy-egy műtétre, vizsgálatra, inkább a gyorsabb – bár költséges – magánorvosi rendelőkhöz fordulnak. A Világgazdaság szerint a Semmelweis Egyetem 2007-ben alapított magánszolgáltatása, a Semmelweis Egészségügyi Kft. példája bizonyítja az ötlet létjogosultságát. Itt az egyetemi klinikákon, saját alkalmazottakkal nyújtott fizetős szolgáltatások közül különösen az egyébként várólistás diagnosztikus vizsgálatokra nagy az igény – közölte Bajtek Gyöngyvér ügyvezető igazgató.

Jelenleg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál összesített 2011-es intézményi várólisták alapján, például a térd-, illetve csípőprotézisre szorulóknak egyes városokban 2019-re tudtak tavaly műtéti időpontot adni. Ugyanakkor az intézmények többsége az OEP által engedélyezettnél lényegesen több beavatkozást is meg tudna csinálni.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2012. január 25. 11:23
Qrva jó! A Gyurcsány alatt ez tilos, nemzetrontó, igazságtalan és erkölcstelen volt, az Orbán alatt meg kötelezően követendő, nemzeti. Nem kicsit hülye ez az ország. Lassan Orbán mindent megcsinál, amibe Gyurcsány belekezdett és Orbán szétzúzott. Igen építő és hasznos figurája a nemzetnek az a Viktor!
suski
2012. január 25. 11:17
"Itt az egyetemi klinikákon, saját alkalmazottakkal nyújtott fizetős szolgáltatások közül különösen az egyébként várólistás diagnosztikus vizsgálatokra nagy az igény – közölte Bajtek Gyöngyvér ügyvezető igazgató." Ha megvan az orvos és a kapacitás, akkor miért nem végzik el a beavatkozást? Kinek jó a halogatás? Hátha meghal közben a beteg?
Soma
2012. január 25. 11:09
Igen! Legyen minden fizetős! Mert a legfőbb érték az ember! Fizessen azért, mert dolgozik és pénzt keres, fizessen azért, mert fogyaszt, fizessen azért, mert közlekedik , fizessen azért, mert fűt, világít, tanul. Most már azért is fizessen, amiért többszörösen megfizetett! Urak! Szétverték az egészségügyet, a rendszerváltásnak nevezett vadprivatizáció eredményeképpen szegénnyé tették az embereket! Önök fizessenek a külföldi orvosi ellátásért, a gondos ápolásért. A mi orvosainkat fizessék meg és kutya kötelességük áldozni a kórházakra, rendelőkre, éppen eleget elvittek a közös kasszából! Nehogy már a szerencsétlen, lassan már gyerekként dolgozni kénytelen állampolgárokból facsarják ki az utolsót is. Önök meg gyógyuljanak, ahol akarnak, ha volna Önökben méltóság, fel sem merülne ez a "javaslat" Mindegy, milyen színű a kormány, mindenkinek tudnia kell az egészségügy állapotáról és a tönkretett emberek egészségi állapotáról! Mi megtettük a magunkét, a szocializmusban a szüleink éhbért kaptak, előtte mindenüket elvették, mi többszörös adóteherrel jutunk akár egy kiló kenyérhez is! Vannak prioritások, amelyeket figyelembe kell venni, ilyen az egészségügy! Embertelen dolog a kisemmizetteket így megalázni.
MakkA
2012. január 25. 10:56
Akkor miért is fizet mindenki tébét? az is hülye, aki egy fillért is betesz - aki még soha az életben nem fizetett, annak semmi hátránya nincs, aki viszont rendesen fizetett, az viszont jól rácseszik. ma
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!