FAZ: Orbán a piacokat akarta megnyugtatni

2012. január 25. 09:33

A német lap úgy értékelte Orbán Viktor brüsszeli látogatását, hogy azzal a piacokat akarta megnyugtatni. A cikk írója megjegyezte, hogy a jegybankelnök esküjének kivételével a magyar miniszterelnök mindenben együttműködést ígért.

2012. január 25. 09:33
A Frankfurter Allgemenie Zeitung részletesen beszámolt Orbán Viktor brüsszeli látogatásáról. Nikolas Busse cikkíró kiemelte, hogy Orbán ismét biztosítékot adott a vitatott törvények módosítására. Idézte az Európai Bizottság elnökének szavait is, miszerint egy találkozó nem tudja helyettesíteni a bizalmat. A cikk emlékeztetett, hogy a magyar kormánynak válaszolnia kell a kötelezettségszegési eljárások miatt kapott levelekre. Kijelentette, hogy Brüsszel nem elégszik meg szóbeli kijelentésekkel, hanem a törvények módosítását akarják. Hozzáfűzte, hogy a magyar kormány nem elsősorban a Bizottság miatt aggódik, hanem inkább a piacok miatt. Busse megállapította, hogy a Bizottság kezében az erős tromfot nem az eljárások jelentették, hanem a hitelkeretről szóló megállapodás eltolása.

A FAZ cikke szerint a múlt héten a Győri Enikő és Szájer József által összehívott sajtótájékoztatón egy védtelen és félreértett országról mutattak képet. Az, hogy a Bizottság mit gondol Orbán Viktor politikájáról, kiderül a három eljárásból – mutat rá a német lap. A kifogásolt pontokat sorra véve megállapította, hogy a módosítások veszélyeztetik ezeknek az intézményeknek a függetlenségét, de ez még nem vezetne diktatúrához. Hozzátette, hogy már a médiatörvény kapcsán a Bizottságnak az a benyomása támadt, hogy Magyarország visszatérően megsérti az EU elveit, amelyeket be kellene tartatnia. Ismertette, hogy a Bizottságban felvetődött a Szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítása is. Orbán Viktor és Barroso találkozója kapcsán megjegyezte, hogy a Bizottság elnöke szerint a tárgyalás alapos és konstruktív volt. A publicista megjegyezte, hogy a jegybankelnök esküjének kivételével Orbán Viktor mindenben együttműködést ígért – írja a Médianéző. 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
felfújta a szél
2012. január 25. 20:12
Az EU egy bolhacirkusz, amit addig lehet csak egybentartani, amíg van honnan szívni a vért. A német adófizető egyelőre még tűri hogy a szocik és mutyitársak - Schultz, Rompuyen, Barroso - kipumpálják belőle és ömlesszék olyan reménytelen projektekbe mint Görögország vagy Gyurcsányország. Aztán elfogy a pénz, ezek meg mehetnek hasznos feladatot keresni, Schultz például vissza a kisvárosi könyvkereskedésbe
bini
2012. január 25. 10:23
Nekem meg az a benyomásom támadt, hogy a bizottság és az eu burakratikus gépezete egy szarkupac, s a parlamenti pártokról nem is beszélek. Én azt vontam le az egészből, hogy nagyobb gond van az eurozonában, mint nálunk és a térségbe és Orbán nyílt és értelmesen érvelő szókimondása tükröt tartott az euban, s ezt akarják mindenáron összetörni, mert ha belenéznek látják saját kudarcos politikájukat amit az elmúlt húsz, de leginkább tíz éve müvelnek. Szönyegalá seperve mindent. A fő problémájuk persze az, hogy mivel akkora feneket keritettek Orbánnak mióta ME, hogy a saját csapdájukba esve az eu lakossága is akarva akaratlanúl kiváncsiak lettek és el kezdték fígyelni a történéseket és minden támadás ellenére inkább állnak Orbán és magyarország oldalán, mint a saját kormányuk mellett. Ezek a hangok tavaj öszre már kritikus hangot ütöttek meg több euroövezeti országban amit persze nem publikálnak, de beinditották a médiát , az IMF-et és a pénzügyi háttérhatalmat, hogy magyarországot gazdasági vonalon kényszeritség térdre, amit majd az eu bizottság befejez. Lásd Olli Rehn és Barosso akciója. Orbán már tavaj megmonta egy csucs után, hogy görögországot nem lehet megmenteni és hogy ha az olaszok eljutnak ahhoz a kritikus tömeghez, hogy adósága a visszafízetést nem tudja soha teljesíteni, akkor a zona országai dominószerüen buknak be az országok. Sajnos ez kihat magyarországra is, hogy milyen mértékben nem lehet tudni. Na ez is hozzájárult ahhoz, hogy majd Ők megmutattják, hogy nem Ők, hanem magyarország a feketeseggü kerül amibe kerül. Orbán ezt ismerte fel és taktikát és stratégiát váltott, mert aki ídőt nyer életet nyer. Az eu lassu, bürokratikus és az országok(nagyok) valamint a periféria is egymást akarják legyürni és poziciót szerezni, ami még jobban a káosz felé tolja az eu-t, s eközben biztosítják a cirkuszt a nagyérdemünek magyarország megleckéztetésének nagyjelenetei közepette. Egyre több állam lát át a szitán és farolnak ki a korrábbi majdnem közös álláspontból, hogy rugdalni kell Orbánt és kormányát. Tisztában vannak vele, ha lecseng hazánk gerinctörési kisérlete Ők jőnnek sora.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!