Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

WSJ: Katasztrófát is okozhat Magyarország hitelezője

2011. december 07. 09:26

A Wall Street Journal által megszólaltatott szakértők szerint nem egyértelműen pozitív Magyarország számára az, hogy a Franklin Templeton Investments 1000 milliárd forintos államkötvény&készletével Magyarország legnagyobb hitelezője, hiszen a kötvények tömeges eladásával katasztrófát is okozhat – írja összeállításában a Médianéző.

2011. december 07. 09:26

A Wall Street Journal blogja cikket közölt arról, hogy a Franklin Templeton Investments Magyarország legnagyobb hitelezője a mintegy 1000 milliárd forint értékű magyar államkötvényével. A cikket jegyző  Rácz Gergő a megszólaltatott szakértők hozzászólásai alapján azonban megállapítja: nem tisztázott, hogy ez jó vagy rossz hír-e. Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője szerint ez alapvetően jó hír, hiszen a befektetési csoport vezetője, Mark Möbius maga is garancia. Egy budapesti kötvénykereskedő óvatosabban fogalmazott és kétségeit hangsúlyozta. Egyfelől pozitív Magyarország számára, mert stabilizációs hatású, másfelől azonban, ha a befektető a magyar kötvények tömeges eladásába kezd, annak katasztrofális következményei lehetnek, különösen az olyan kis likviditású piacon, mint Magyarország. A meg nem nevezett szakértő szerint látva, hogy a befektetési alap kiterjeszti jelenlétét Magyarországon, valószínűleg hosszú távú tervei vannak – írta a Napi Gazdaságra hivatkozva Rácz. 

Az euróövezet tagjai biztosan meg fogják oldani a jelenlegi válságot, de el kell fogadni, hogy a folyamat nem lesz gyors – nyilatkozta hétfőn Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A lap blogoldalán Rácz Gergő és Gulyás Veronika idézte Orbán Viktor miniszterelnököt is, aki az európai vezetőktől pénteken olyan döntésekre számít, amelyek évekre stabilizálják Európát. Matolcsy megjegyezte, hogy a jelenlegi válság oka az, hogy az euró békeidőre lett megtervezve. Az euróövezetből hiányzik a költségvetési egység, a válságkezelési mechanizmusok, ahogy a kilépés szabályozása is – tette hozzá a miniszter. Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az euróövezet tagjai nagyon szoros együttműködést szeretnének a 27 tagállam között, és ő maga ellenzi bármely ország kilépését az euróövezetből vagy az EU-ból, amely az euróövezet adósságválságának megoldására irányuló tárgyalások kudarcát jelentené – tette hozzá Schaeuble.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KFH
2011. december 07. 18:24
Emberek! A fülkeforradalmárok által megválasztott képviselőkön és mamelukjaikon kívül hisz még valaki széles-e hazában és azon kívül O.V. jobbkezének. A meg nem nevezett személy L.J. frakcióvezető állítása szerint 110%-os támogatottságot élvez a forradalmárok körében. 2010. tavaszi Fülke Forradalmárok a magyarság ellen ármánykodó karvaly tőke legyőzése érdekében előre. Vezéretek O.V. a közeli napokban kinyilatkoztatta (mint látnok és pénzügyi vátesz), hogy a magyar fizetőeszköz ellen december második felében spekulációs támadás várható.
ProfWilliam
2011. december 07. 12:06
Ez kicsit a Natgeós "Itt van a szupervulkán/vírus/meteor ami bármikor kiirthat minket és be is mutatjuk másfél órában hogyan de aztán a végén megjegyezzük hogy erre kicsi az esély" -stílusa van a dolognak... Vagy mint a South Parkban. "A macska GYILKOS állat! Ha az ember mélyen a seggébe dugja a fejét és belélegzi a hugyát bele is halhat!"
huttinger
2011. december 07. 11:47
""""A folyamatos adósságcsökkentés idén a Széll-tervvel és a konvergenciaprogrammal megindult. Jelentősen, 10 százalékkal csökkentettük az államadósságot, igaz ez az árfolyam függvénye, tette hozzá Matolcsy. „A forintalapú államkötvények egy részét bevontuk, 4 milliárd eurós államadósság-csökkentést hajtottunk végre” – mondta a miniszter, bár azt nem említette, hogy ezt nagyrészt a nyugdíjvagyon államosításával érték el."""" Ezt a tömény hazugságot.
anticonstitutionnelle
2011. december 07. 11:41
Nem fogják eladni, ahogy Kína se fogja az amerikai államkötvényeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!