Vésztervekkel készülnek a kórházak 2012-re

2011. december 16. 07:51

Korlátozott ellátással készülnek a kórházak arra az esetre, ha tömegesen mondanának fel az orvosok, vagy nem vállalnának önként túlmunkát. Az intézkedéseket csupán a hatóság beleegyezésével tehetik meg, bár a kórházszövetség elnöke reméli, hogy nem lesz szükség rájuk.

2011. december 16. 07:51

„Vészforgatókönyvet készítettünk arra az esetre, ha az orvosok valóban tömegesen felmondanak, vagy nem vállalnak önként túlmunkát” – közölte Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Magyar Nemzetnek. Az ÁNTSZ tájékoztatást kért az intézményektől arról, hogy miként készülnek a rendkívüli helyzetre, és hogy az orvosok akciói milyen hatással lesznek működésükre.

Rácz elmondta, először a kijelölt területen kívülről érkező pácienseket küldik el, ha nem szorulnak azonnali beavatkozásra, majd kizárólag a sürgősségi és a daganatos betegeket, valamint a gyermekeket látják el. A helyzet romlásával átállnak az ügyeleti rendszerre, később pedig a különböző kórházak csak összevontan, egymással szorosan együttműködve biztosítják a legszükségesebb ellátást. Az intézkedéseket csupán hatósági utasításra, vagy jóváhagyással mellett tehetik meg. Rácz Jenő elmondta, reméli, hogy egyetlen ilyen intézkedésre sem lesz szükség.

A Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezésére korábban számos orvos ügyvédi letétbe helyezte felmondólevelét, amelyeket januárban akkor aktiválnának, ha nem sikerül megállapodni a kormánnyal a béremelésről. A Magyar Orvosok Szövetsége már több mint ezer tagjától gyűjtött be olyan nyilatkozatot, amely szerint januártól nem vállalnak önként túlmunkát.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dehumanizer
2011. december 16. 16:47
hvg.hu/egeszseg/20111216_szocska_miklos_antsz Az ÁNTSZ is vizsgálja, hol keletkezhet ellátási zavar amiatt, hogy 2500 rezidens januárban aktiválná felmondó levelét - közölte Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. Ugyanakkor Szócska szerint velük szemben 617 rezidens "üzeni, itthon akarnak maradni, magyar embereket akarnak gyógyítani és családjuk körében szeretnének élni". Igaz, hogy mindjárt összedől a ház, de legalább a tűzhely le van takarítva. :D
rakosi
2011. december 16. 12:37
http://vastagbor.blog.hu/2011/12/16/42_ezer_egeszsegugyi_dolgozo_felcsuti_fociakademia#more3467472
nick89
2011. december 16. 12:30
Ha beszedné a NAV a multiktól és a kínaiaktól a törvény szerint fizetendő adókat, lenne pénz erre is. Ha nem szedi be, akkor meg honnan lenne rávaló?
tarackos
2011. december 16. 11:58
"...vagy nem vállalnának önként túlmunkát." Ezek a bugrisok nem akarnak ingyér dolgozni, hogy képzelik ezt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!