Tízezrek kapnak pluszpénzt az egészségügyben

2011. december 13. 11:41

A chipsadóból befolyt összegből 3,4 milliárd forintnyi pluszpénzt kap több mint negyvenezer, pótlékra jogosult egészségügyi dolgozó. A támogatás összegét a Magyar Államkincstár legkésőbb 2011. december 16-ig folyósítja, amellyel az egészségügyi szolgáltatónak legkésőbb 2012. január 31-ig kell elszámolnia.

2011. december 13. 11:41

A kormány kedden megjelent határozata alapján közel 42 ezer „frontvonalban” dolgozó egészségügyi alkalmazott kap többletpénzt, amelynek bértömege 3,4 milliárd forint. Az egészségügyi államtitkárság közlése szerint a pótlékalap csaknem háromhavi összegének megfelelő egyszeri juttatást – bruttó 21.600, 72.000, illetve 90.000 forintot – kapnak a jogszabály alapján pótlékra jogosult egészségügyi dolgozók az idén befolyt népegészségügyi termékadóból, vagyis a chipsadóból.

Az egyszeri kifizetés a költségvetési intézményeknél közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatottak mellett valamennyi, az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott szolgáltatást nyújtó intézmény (egyházi, civil gazdasági társaságok) dolgozóját, a büntetés-végrehajtási intézmények kórházainak hivatásos egészségügyi dolgozóit és a Magyar Honvédség egészségügyi beosztású katonáit is érinti. A részmunkaidőben foglalkoztatottak arányos kifizetésben részesülnek. A támogatás összegét a Magyar Államkincstár legkésőbb 2011. december 16-ig folyósítja, amellyel az egészségügyi szolgáltatónak legkésőbb 2012. január 31-ig kell elszámolnia.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peti-D
2011. december 14. 09:40
Egyrészt osztanám dehumanizer véleményét, másrészt csak egy mondatban: úgyis olyan jó kedvvel megy be dolgozni minden egészségügyi szakdolgozó, hisz "ma már tudja, miért tanult, és miért dolgozik az egyik legjobban fizetett ágazatban". Nem is szaporítanám tovább a szót, lényeg hogy ezzel az intézkedésével a kormány csak tovább növeli az amúgy is hadilábon álló egészségügyben felhalmozódott feszültséget. Hogy lehetne-e okos intézkedést hozni? ...igazából nem nekem kéne tudnom, én csak 4 évente fogalmazhatom meg a véleményem egy-egy választás alkalmával, egy biztos, csak akkor hoz bárki is okos döntést egy ágazatot illetően, ha az fontos a számára, illetve felismeri, hogy mennyire fontos lenne egy ország számára annak megfelelő működése. további no comment.
=nessuno=
2011. december 13. 19:17
Nevetséges, átgondolatlan intézkedés. Nem megoldás.
Zázrivecz
2011. december 13. 16:51
A semminél ez is több. Sok családnak ez a kis pénz is nagyon jól fog jönni az ünnepekre. De jó lenne már látni egy végiggondolt koncepciót a helyzet rendezésére. Nem várja el senki, hogy egyik napról a másikra oldódjon meg minden de legyen egy tisztességes és kivitelezhető terv. Ne csak ígéret.
medve
2011. december 13. 14:40
OK, de ha mán fizetem a plussz adót, akkor inkább látnám, hogy mondjuk új műszerekre, netán kórházi adósságkonszolidációra költik. Lehet bérekre is az egészségügyben, de akkor az legyen tartós megoldás, még ha kisebb összegű is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!