Perpatvar a filozófusoknál

2011. december 02. 10:36

Németországba hívtak magyar filozófusokat vitatkozni, de a minősítgetések miatt elmaradt a vita.

2011. december 02. 10:36

Egy német-magyar filozófuskonferencia előestéjére sajtóbeszélgetésre hívott volna vezető magyar filozófusokat Klaus-Michael Kodalle, a Német-Magyar Filozófia Társaság elnöke Németországba. Kodalle Boros Jánost, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének igazgatóját, Tengelyi László és Boros Gábor filozófusokat hívta el a beszélgetésre. Az itthon, és Németországban is sokat támadott Boros János elfogadta a meghívást, de a másik két filozófus Boros János személye miatt nem vállalták a vitát.

A német filozófus által írt levélben a Magyar Nemzet közlése alapján az áll, hogy Tengelyi és Boros Gábor szerint Boros János a „személy” minősítésre sem érdemes, azaz nem beszélgetni kell vele, hanem el kell távolítani az útból. Kodalle elítélte Tengelyiék hozzáállását, és végül lefújta a sajtóbeszélgetést. Tengelyi és Boros egyébként korábban Németországban támadták a magyar kormányt a szerintük létező filozófusüldözések miatt – olvasható a Magyar Nemzetben.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fmr01
2011. december 08. 15:14
Egy ismerősöm épp ma dühöngött, mert írt a Magyar Nemzetbe a köznevelési törvény tervezetével kapcsolatosan egy negatív kritikát, közölték is szó szerint, csak a címét változtatták meg finoman. S lett belőle így egy kiforgatott, kissé értelmetlen, de a cím alapján nyilván valamiféle támogató iromány. Egyetértek P. Bayle véleményével, Boros Gábor ilyet nem mond, így nem fogalmaz, s még az sem valószínű, hogy gondol. Tengelyit nem ismerem, az már csak feltételezés, hogy ő sem.
drieno
2011. december 03. 14:23
Kíváncsi lettem, ki az a "nem személy" csak emlékeztetőként ugye, a kultúrfölény tüntetői is az "ilyen nem ember" - ként különböztették meg Dörnert és Csurkát, ezzel az erővel azt is mondhatták volna, hogy gój lehet, ez a "nem személy", "nem ember" kódolt gójozás? hát itt van pár dolog a "nem személy" filozófusról: http://www.pte.hu/index.php?p=contents&cid=1270 dióhéjban: "KUTATÁSI TERÜLET Filozófiatörténet Ismeretelmélet – tudományfilozófia Etika ISKOLÁK Veszprémi Egyetem, okleveles vegyészmérnök, 1978 Fribourgi Egyetem Svájc, filozófus, 1999 VÉGZETTSÉG Ph.D. Université Fribourg, 1987 CSc MTA, 1992 dr. habil. ELTE Budapest, 1999 DSc MTA, 2000 NYELVISMERET német, angol, francia LEGFONTOSABB MUNKAHELYEK KKS, Schwyz Svájc, középiskolai tanár, 1984-1989 PTE BTK, 1990- LEGFONTOSABB PUBLIKÁCIÓK: Pragmatikus filozófia, Pécs, Jelenkor, 1998 A demokrácia filozófiája, Pécs, Jelenkor, 2000 Filozófia!, Budapest, Gondolat – Veszprém, Iskolakultúra, 2009 A demokrácia antropológiája, Pécs, Jelenkor, 2009 A megismerés talánya, Budapest, Áron kiadó, 2009"
duzur
2011. december 02. 22:42
Mivel nem ismerem egyiket se, konkrétan ehhez az ügyhöz nem tudok hozzászólni. Ismerve a gyakran bedobott "libsi" jelzöt ami persze mindjárt itt is implicite hangsúlyt kapott, csak felhivtam a figyelmet arra, hogy a fölényeskedés több oldalról is tapasztalható. Alapjában véve én hive vagyok minden kommunikációnak és sajnálatos, ha bármi ilyesmi meghiúsul de a bojkott sem egy libsi találmány...
magnamater
2011. december 02. 18:20
Mi az, hogy "vezető filozófus"? Az mondja meg a többinek, hogy mit kell gondolni? A filozófiát nálunk nem mindenki érti, de az alpári stílust fel lehet ismerni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!