Nyilvántartás készül a hadkötelezettekről

2011. december 05. 20:42

A nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú férfiaknak a katonai szolgálat teljesítéséhez, a sorozáshoz és a behíváshoz szükséges adatait vezetik majd a nyilvántartásban.

2011. december 05. 20:42

A Hende Csaba honvédelmi miniszter javaslatára elfogadott előterjesztés szerint békeidőben megszűnt a hadkötelezettség, de lehetőség van arra, hogy rendkívüli állapotban automatikusan, megelőző védelmi helyzetben pedig az Országgyűlés döntésével újra bevezessék azt. A hadkötelezettség teljesítésére a katonai igazgatás szerveinek fel kell készülniük, így nyilván fogják tartani a nagykorú, Magyarországon élő állampolgárok törvényben szabályozott adatait. 2012. január 1-jével létrejön a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságát.

Békeidőben a hadkötelesek nyilvántartása az állami szervek és más jogi személyek által vezetett adatok alapján történik, az állampolgárokat azonban nem kötelezik adatszolgáltatásra. A sorozás előkészítése érdekében a sorozó szakfőorvos már békeidőben megállapítja a férfiak előzetes egészségi alkalmasságát. A törvény meghatározza a hadköteleseket terhelő megjelenési kötelezettséget, illetve a sorozás szabályait. Sorozást ugyanakkor csak a hadkötelezettség bevezetését követően tarthatnak.

A parlamenti szavazáson a törvény elfogadását 297 fideszes, kereszténydemokrata és szocialista képviselő támogatta, 18 politikus (LMP, DK) ellenezte, a Jobbik frakciója pedig tartózkodott.

Összesen 197 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2011. december 06. 21:31
50 éves vagyok és mostanában érzem először, hogy nem biztos, békében élem le az egész életemet. A szovjeteken röhögtünk, a 89-es átmenetben senki nem gondolta, hogy vér folyna. De most nagyon rossz érzésem van. Olyan érzésem, hogy elkezdődött, csak még nem lőnek. Fejleszteni kell az ország védelmét, mert nagy bajban leszünk, ha nem.
Gotta_Go
2011. december 06. 16:34
Fasisztázzál te selejt. Nem hat meg. Igen, az a vélememényem, hogy a hozzád hasonló gyökértelen, gyáva, hikomat, senkiházinak nem szabadna szaporodni. Szabályos térdelő pozícióban, egy golyó a tarkóba. Ennyi. Jobb lesz a világ nélküled.
Dan hadnagy
2011. december 06. 15:46
tömjén zsolti azért jön ide, mert ksnp-s berkekből lehetett hallani,h szeretnének újra SORkatonaságot. akkor lehetek én a szakács? köszi!
Dan hadnagy
2011. december 06. 14:50
Kedves Rajcsányi Úr és a többi katonamániás gyerek! testnevelésből érettségiztem 5-ösre, de ezt leszámítva nincs más katonai jellegű képzettségem. tessék mondani, ha jönnek a románok, behívnak, akkor mit csinálok? gondolom ha behívnak a közelben lévő iskolai tornaterembe, kiválogatnak, adnak egy fegyvert, majd homokzsákként terülök el kb. 30 perc múlva, valamelyik árokban. ugye a revíziópártiak fognak az első sorokban harcolni. Inkább játszanak tovább a műanyag katonákkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!