Félreértéből kapott másik javaslatot az EKB

2011. december 19. 15:29

Zajlik a vita a parlamentben: a jobbikos napirend előtti felszólaló a jegybankot kritizálta, Cséfalvay Zoltán államtitkár pedig válaszában leszögezte, félreértésből küldtek másik tervezetet az Európai Központi Banknak, mint ami végül a parlament elé került.

2011. december 19. 15:29

A jobbikos Rozgonyi Ernő jegybankkal kapcsolatos napirend előtti felszólalásával indult a parlament hétfői ülésnapja. A politikus több szempontból is bírálta a Magyar Nemzeti Bankot. Cséfalvay Zoltán államtitkár reakciójában leszögezte, a Magyar Nemzeti Bank az, ami a neve: a magyar nemzet bankja. Hozzátette, hogy messzemenőkig tiszteletben tartják a függetlenségét, mert ez az emberek érdeke, ugyanakkor indokoltak lehetnek egyes jegybankot érintő változtatások. A politikus szerint „apróbb félreértésből” küldtek más törvénytervezetet az Európai Központi Banknak, mint ami végül a parlament elé került.

A kereszténydemokrata Michl József a karácsonyt és a családot kötötte össze felszólalásában. Egyebek mellett azt mondta, hogy ne csak adventi vásárok nyíljanak, hanem december legyen a várandós anyák hónapja. Szerinte a gyerekeknek a legnagyobb ajándék egy testvér.

Az LMP-s Scheiring Gábor a kormány politikáját bírálta. Szerinte a kabinet története arról szól, hogyan lehet hatalomvágyból és dilettantizmusból elszalasztani az esélyeket, például a pénzügyi függetlenség esélyét. Hozzátette: nem örülnek az IMF-nek, hiszen láttuk már milyen károkat okozott. Ezt követően kiállt a jegybank függetlensége mellett, majd pénzügyi tranzakciós adó bevezetését követelte. Bírálta továbbá a házszabály módosítását, mondván rendeleti kormányzás van, nincs is szükség a „parlamenti cirkuszra”. Egyben bejelentette, hogy az LMP bojkottálja a december 23-i ülést. Cséfalvay válaszában a devizahitelesek megmentése miatt fényezte a kabinetet, majd „sültbaloldali” eszköznek nevezte a tranzakciós adót.

A szocialista Tóbiás József szerint a kormány idén mindent megtett azért, hogy ne lehessen leváltani, és Magyarország páriává válik az európai közösségben. Szerinte ami az elmúlt negyedévben zajlik, az már nem Magyarország érdekében történik. Rétvári Bence minderre úgy reagált, hogy Tóbiás az MSZP jövőképét a visszafordulásban jelölte ki, amiből nincs előrehaladás. A demokrácia felszámolását azzal utasította vissza, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított több törvényt. Rétvári szerint nyitott a kabinet, hiszen a Bankszövetséggel is megállapodott. Nem látja a Fidesz megbuktatására készülő kritikus tömeget sem. Szerinte a kormány legfontosabb érdeme, hogy képes biztosítani a politikai stabilitást, ami versenyelőny az országnak.

Rogán Antal napirend előtti felszólalásában a devizahitelesekről beszélt, amelyekért az előző kormányokat tette felelőssé. Elmondta, hogy a kockázatokat eddig az emberek viselték, de olyan megoldáson dolgoztak, ahol ebben az állam és a bankok is osztoznak velük, majd ismertette a mentőcsomagot és beszámolt a Bankszövetséggel kötött múlt heti megállapodásról – áll az Index összefoglalójában.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a szocialisták nem szeretik a gazdasági szabadságharcot, és a szocialisták nyolcéves ámokfutása tette tönkre az országot, ők adósították el a devizahiteleseket.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trespass
2011. december 19. 18:19
Parasztvakítás az egész. Ugyanazt küldték el,csak most megy a magyarázkodás,meg a módosítások tömege,hogy hátha szalonképessé tudják sminkelni.
Gombóc XVI. Artúr
2011. december 19. 16:37
"...A politikus szerint „apróbb félreértésből” küldtek más törvénytervezetet az Európai Központi Banknak, mint ami végül a parlament elé került..."???????????????????? Aztán ki lesz e miatt megbüntetve?? A postázó? Egyre félelmetesebb amit ezek csinálnak...
HattoryHanzo
2011. december 19. 16:27
Így az n+1-dik fordítási hiba, kimaradó rész, rossz tervezet küldése, meg egyéb ordító dilettantizmus után nem kéne valakit, végre nem véletlenül, azonnal kirúgni a picsába, vagy nem kéne valakinek lemondania? Csak a mások felelősségre vonása szerepel a fideszesek szótárában, a felelősség vállalása, persze véletlenül, kimaradt?
liberálzöld.
2011. december 19. 15:57
"félreértésből küldtek másik tervezetet az Európai Központi Banknak, mint ami végül a parlament elé került. " Már megint! Ki kellen rúgni a google fordítót! Vagy ez az új kettős könyvelés? Matolcsy pedig maga a csúcs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!