Szigorodó törvények a szabálysértések terén

2011. november 04. 11:57

Növekvő pénzügyi bírságok, lehetőleg azonnali, de legfeljebb egy hónapon belül történő felelősségre vonás - ezek a kormány által most elfogadott, a szabálysértésekről, valamint a polgárőrségről szóló új törvények legfőbb jellemzői. Az új jogszabályokat Kontrát Károly ismertette.

2011. november 04. 11:57

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára a kormány által elfogadott, a szabálysértésekről, valamint a polgárőrségről szóló új törvények kapcsán pénteken elmondta: ezek nyomán az elkövetők felelősségre vonása lehetőség szerint a helyszínen, de legkésőbb az elkövetéstől számított 30 napon belül megtörténik majd. A törvény alkalmat ad az elkövető meghallgatása nélküli határozathozatalra is, ha egyértelmű a tettenérés. Kontrát azt is elmondta, a jegyző helyett a kormányhivatal lesz az általános hatáskörrel rendelkező szabálysértési hatóság - írja a Magyar Nemzet.

Átalakul a szabálysértés miatt kiszabható büntetések végrehajtásának rendszere: aki nem fizeti meg a pénzbírságot, szabálysértési elzárással sújtható, ugyanakkor a pénzbírság közérdekű munkával is megváltható lesz. A szabálysértési visszaesés cikkelye értelmében az eredetileg elzárással nem büntethető szabálysértések esetén – kivéve a helyszíni bírságolást –, ha hat hónapon belül legalább kétszer már felelősségre vontak valakit, akkor az elzárással is fenyegethető lesz. A közlekedéssel kapcsolatos egyéb szabálysértések esetén, ha hat hónapon belül kétszer már történt felelősségre vonás, akkor a járművezetés szabályainak ismételt megsértése miatt járművezetéstől eltiltást is alkalmazni kell.

A rendőrség az összes szabálysértés esetén szabhat majd ki helyszíni bírságot 5 és 50 ezer forint között. Növekedni fog a szabálysértések esetén kiszabható összegek mértéke is.

Kontrát Károly az új polgárőrtörvény tervezetével kapcsolatban elmondta, a polgárőrszervezetek nem folytathatnak politikai tevékenységet, működésük politikai pártoktól független kell, hogy legyen. Az előterjesztés szerint a polgárőr-egyesület által végezhető alapfeladatok kizárólag a közterületi járőrszolgálat, a figyelőszolgálat és a jelzőőri feladatok lehetnek. Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a polgárőrök új formaruhát kapnak majd, és kötelezően kitűzhető igazolvánnyal kell rendelkezniük. A javaslat bevezeti a polgárőrszolgálat ellátásával kapcsolatos panasz jogintézményét is - jegyezte meg.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az önkormányzati tűzoltók bértámogatásának emelését firtató felvetésre Kontrát Károly úgy reagált: közérdek, hogy e szervezetek a jövőben is eredményesen működhessenek.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vero1_
2011. november 05. 17:39
akinek nincs jövedelme csak segélye és csp.je attól mostantól keményebben fogják behajtani a megemelt szabs.bírságot, vagy most sem tudják majd semmiféle hátrányban részesíteni. a 10 napi elzárás bónusz. csak jelzem.
Rm_
2011. november 04. 14:30
rendőrállam "polgárőrtörvény tervezetével kapcsolatban elmondta, a polgárőrszervezetek nem folytathatnak politikai tevékenységet, működésük politikai pártoktól független kell, hogy legyen" szerencse, hogy ez az legfőbb ügyészekre nem vonatkozik
Machiavelli
2011. november 04. 13:09
egyébként ez a fasizmus, nem az, amit a hazai liberális zsidók érteni szoktak alatta.
már foglalt
2011. november 04. 12:16
kell a pénz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!