Orbán Viktor béna kacsaként ügyvezet majd

2011. november 24. 16:33

Vajon mi mindent tenne meg a baloldal, hogy maga mellé állítsa a bizonytalan szavazók egyre gyarapodó táborát? Mennyi esélye van a technikai koalíciónak, és van-e olyan, hogy egyszer csak megszületik a Messiás? Erről beszélgetett Mesterházy Attila és Schiffer András csütörtökön a Policy Solutions rendezvényén.

2011. november 24. 16:33
Bukovics Martin

Schiffer András már tíz perce némán, mosolyogva ült a közönség előtt, mire Mesterházy Attila tizenöt perc késéssel megérkezett. A Policy Solutions rendezte beszélgetésen a két baloldali ellenzéki párt frakcióvezetője arra kereste a választ, hogyan tudnák a Fidesz elmúlt másfél évi kormányzása alatt rekordszámúra nőtt bizonytalan szavazói tábort saját pártjuk szavazóivá tenni. Még mielőtt a szélsőjobboldali Jobbik felfalná őket. De vajon mit kellene tennie az MSZP-nek, illetve az LMP-nek ahhoz, hogy ne a most már második legnépszerűbb politikai erővé váló Jobbikhoz pártoljanak a bizonytalanok?

Már húsz éve ugyanaz megy

„Az LMP múltnélküli párt, mi viszont már háromszor kormányoztuk az országot, ezért a választók fejében az MSZP megítélése is más. Egy ekkora választási vereség után természetesen, hogy a nagy várakozás miatt még tart a Fidesz iránti bizalom” – kezdte Mesterházy, aki szerint már tetten érhető a kiábrándulás. „A Fidesz mögött már csak azok vannak, akik ideológiailag is támogatják” – fogalmazott az MSZP elnöke, aki szerint a Jobbik, ha máshogy nem, a retorika szintjén ki tudja elégíteni azon bizonytalanok igényeit, akik egzisztenciális okokból fordultak el a kormánypártoktól. Mesterházy szerint azért lesz most másként, mint ahogy volt, mert az MSZP igenis képes levonni a szükséges konzekvenciákat, még ha ez elsőre nem is úgy tűnik. 

Schiffer András a száraz tényekből indult ki. Egyrészt szerinte semmi meglepő nincsen a számukra lesújtónak tűnő közvélemény-kutatási adatokban, ez ugyanis a korábbi ciklusokban sem mutatta az ellenzék szárnyalását a kormány első másfél éve alatt. Másrészt Schiffer úgy véli, már egy-két évvel a rendszerváltás után arról beszéltek „a zsurnaliszták és valóságmagyarázók”, hogy a magyar társadalom kiábrándult a politikából. „Pontosan ott tartunk támogatottságban, ahol 2010-ben elindultunk. Azt a célt tehát, hogy stabilizáljuk támogatottságunkat, teljesítettük. Az, hogy ki képes legyőzni Orbán Viktort és a volt Fidesz-szavazó bizonytalanokat maga mellé fordítani, azon fog múlni, ki milyen következtetéseket von le a 2010-es választás eredményéből” – váltott át két perc erejéig politikusból politológusba Schiffer András.
 
Mesterházy nem a Jobbiktól akar elszippantani 
 
szavazókat, így velük még technikai koalíció formájában sem kíván együttműködni. De van remény az MSZP elnöke szerint: „A baloldali szavazók az elmúlt másfél évben rejtőzködő szavazókká váltak, míg a jobbikos szavazók büszkén, militáns módon vállalják párthovatartozásukat. A II. kerületi időközi választás megmutatta, élesben a szocialista szimpatizánsok elmennek szavazni.” Mesterházy a Matolcsy-hívőket is letörte: „Nincsen csoda. Nincs olyan, hogy egyszer csak megszületik a Messiás. Nincs olyan, hogy van egy nagy ötlet, és utána minden máshogy lesz.” Az MSZP elnöke egyúttal leszögezte azt is, nem fog ígéretháborút kezdeni egy elkövetkezendő választási kampányban, de olyan se lesz, hogy nem mond semmit, nehogy számon lehessen rajta kérni bármit is: „Tegyünk különbséget ígérgetés és ígéret között. Az egy ígéret, hogy rendberakjuk a költségvetést. Az is egy ígéret, hogy többkulcsos adórendszert vezetünk be. Az ígéretet egy párt komolyan veszi, az ígérgetés pedig puszta demagógia és populizmus.”
 
„Az emberek nem kíváncsiak az ígéretekre” – válaszolt Schiffer András, aki szerint a nyerő stratégia nem az, hogy mindenféle ígéreteken törjék a fejüket. „A Jobbik sikerét elemezve nem kampánytrükköket kell megnézni, hanem levonni a tanulságot abból, hogy itt az elmúlt húsz év gazdaságpolitikája megbukott. Orbán Viktor pedig nem kilépett ebből a gazdaságpolitikából, hanem csúcsra járatta azt. Nekünk az a dolgunk, hogy számot vessünk mindazzal, ami itt az elmúlt húsz évben történt” – véli Schiffer, aki szerint a Jobbik egy tünet, ezért antirasszista kampányokkal a valós üzenetet nem lehet helyettesíteni. A kérdés szerinte leginkább az, hogy hogyan lehet, hogy Kelet-Magyarországon egyre több ember választja a Jobbikot?
 
A Jobbik megítélésében nagyjából egyetértett
 
Schifferrel Mesterházy is. Ha viszont arról van szó, hogy a Jobbik egy sikeres párt, azt Mesterházy már sokkal árnyaltabban látja: „A második kerületben a Jobbik még az LMP-nél is kevesebb szavazatot kapott, pedig nem országos választás volt, csak egy körzetre kellett koncentrálni” – jelentette ki. Schiffer Kelet-Magyarországot érintő felvetésére az MSZP elnöke azt mondta, a cigányság ügye komplex probléma: együttélési probléma, rendészeti probléma, normasértés. „Olyan családok vannak Kelet-Magyarországon, és ez nemcsak a cigányokra jellemző, hogy az apjukat még egyszer nem látták dolgozni, hiszen mióta az eszüket tudják, segélyből élnek. Ilyenkor az államnak kötelessége fellépni. Ezt politikai célra kihasználni viszont aljasság.”
 
„Válságzóna nemcsak Gyöngyöspatán van, az egész glóbusz egy válságzóna. Az egész globális kapitalizmus van válságban, és ezt egy súlyos ökológiai válság is tetézi” – kapott szót újra az LMP frakcióvezetője, aki szerint nem a Jobbik felé kell megértőnek lenni, hanem sokkal inkább a szélsőséges pártot választó emberek keserű valóságészletét kell megérteni. „Ha valakiket ebben az országban emberi méltóságukban fenyegetnek, egy dsemokratikus pártnak kötelessége kiállni mellettük, függetlenül attól, hány szavazatot nyer vagy veszít el ezzel, legyen szó a gyöngyöspatai romákról vagy a budapesti melegfelvonulásról” – mondta Schiffer, aki a színvak esélyteremtés modelljét és a helyi közösségek kialakulását célzó apró lépések megtételét ajánlotta a tartós szegénység megszüntetésére.
 
És hogy lesz-e MSZP-LMP együttműködés bármikor is?
 
„Számos olyan terület van, amiben egyetértünk az LMP-vel” – mondta Mesterházy Attila, aki szerint ilyen ügy a demokráciához és a jogállamhoz való hozzáállás, a társadalom- és gazdaságpolitika, valamint a zöld témákban való hasonló gondolkodás. Orbán Viktor leváltására szövetséget kötni kevés. Értékalapon kell együttműködni. Az orbáni rendszert kell leváltani, és egy új köztársaságot építeni, tűzte ki a célt az MSZP elnöke. „Egy: a pártok közti együttműködés nem a szavazófülkékben kezdődik. Kettő: az ország nem egy kísérleti laboratórium. Három: a szavazók nem birkák, nem lehet őket megvezetni” – szögezett le gyorsan három kőkemény tézist Schiffer András. 
 
„Én abban hiszek, hogy Orbán Viktort a Jobbik nélkül csak akkor lehet leváltani, ha széles az ellenzéki kínálat” – mondta tovább Schiffer, aki szerint akkor és csak akkor képzelhető el technikai koalíció az MSZP, az LMP és a Jobbik részvételével, ha kompenzációs, egyfordulós választás van, és a kétharmad alkotmányba írja a jelenlegi egykulcsos adórendszert – ezek negatív megítélésében szerinte a három ellenzéki párt egyetért. Ha ez összejön, akkor a technikai koalíció bár nem lép kormányra, de visszacsinálja a Fidesz által megváltoztatott szabályokat, Orbán Viktor pedig béna kacsaként ügyvezet közben, fogalmazott az LMP frakcióvezetője.
 
„Ilyen nincsen András, hogy technikai koalíció. Mondd már meg nekem, hogy egy alkotmánymódosítás mitől technikai kérdés. Az alkotmány nem drótok összekötögetése. Hát hogyan tudnék én megegyezni a Jobbikkal, hogy milyen alkotmánya legyen az országnak, miközben világnézetileg olyan messze állunk egymástól, mint Makó és Jeruzsálem?” – válaszolt keményen az LMP felvetésére Mesterházy, majd megsemmisítően hozzátette, populista javaslatokat nem támogatnak.
 
Persze mint minden cikk végén,
 
ide is kell valami poén. Most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a két ellenzéki politikus vitája rengeteg szlogenszerű mondatot villantott fel, viszont ez mind semmi a vita utolsó perceihez képest, amikor is a következő párbeszéd hangzott el:
 
Mesterházy: András bármennyire is el akarja venni a kedvem, én azért továbbra is szeretnék együttműködni az LMP-vel, elvégre az SZDSZ-szel is sikerült valahogyan.
Schiffer: De mi nem vagyunk SZDSZ.
Mesterházy: Nem tudom eldönteni, hogy ez most jó-e vagy rossz.

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2011. november 25. 10:24
Két jelentéktelen senki párt, jelentéktelen vezetője- tök mindegy, hogy mit hablatyol összevissza. :-) Ennél komolyabb dolgok is vannak a napi életben. Kár lenne, velük foglalkozni. Sokkal fontosabb, hogy kilakoltatási moratóriumot hirdettek és ezért nem kerülnek családok- a bankoknak köszönhetően- az utcára a télen. A fenti két jóember semmit sem tett a kilakoltatások ellen. Az, hogy politikai prostik -legyen a magánügyük.:-)
Julio Salazar
2011. november 25. 08:07
Álmodik a nyomor elvtársak !
El Topo
2011. november 25. 07:41
"A forint gyengülését nyilvánvalóan sem a magyar gazdaság teljesítménye, sem a költségvetés állapota nem indokolja, annak hátterében így csak egy Magyarország elleni spekulációs támadás állhat, amihez épp az ilyen, szakmailag megalapozatlan hitelminősítői vélemények adnak táptalajt" - olvasható az NGM közleményében.
láma szeme
2011. november 25. 03:33
A Fideszt nem mostanában fogják leváltani. A Párt kiírtotta hívei szótárából a kritika fogalmát. A hithű narancsosok annak is örülnének, ha Viktor a mellkasukra szarna és a papucsával szétcsapkodná, mert ami neki jó, az jó az országnak is. Akik lemorzsolódnak, azok az Mszp ellen szavaztak, nem a Fidesz mellett. Néhányuk tovább fog sodródni a Jobbik felé, de a többség egyszerűen elfordul a politikától és nem fogja az ellenzéket erősíteni. Ezért nagy átrendeződés nem várható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!