Laborc: Az NBH-tól nem szivároghattak ki a felvételek

2011. november 03. 19:16

Laborc Sándor kihallgatásával folytatódott csütörtökön az UD Zrt.-per. A volt NBH vezető kijelentette: biztos, hogy nem az általa vezetett titkosszolgálattól szivárogtak ki a felvételek.

2011. november 03. 19:16

Laborc Sándor nem tudja, honnan szivároghattak ki az UD Zrt. vezetőinek telefonbeszélgetéseiről titokban készített hangfelvételek, csak abban bizonyos, hogy nem az általa vezetett titkosszolgálattól. A Gyurcsány-kormány idején a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójaként dolgozó Laborcot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon csütörtökön az UD Zrt.-ügy kapcsán indított büntetőperben tanúként hallgatták ki.

Kihallgatása során Laborc több ízben is azzal tagadta meg a válaszadást, hogy azzal szolgálati vagy államtitkot sértene. Ugyanakkor a volt főigazgató elmondta: álláspontja szerint nem volt jogszerű, amikor Demeter Ervin arra kérte az UD Zrt. egyik akkori vezetőjét, Horváth Józsefet, hogy szerezzen információkat az ő akkoriban NBH-főigazgatóként lebonyolított külföldi útjairól. Horváth az akkori ellenzéki politikustól kapott feladatot - Laborc szerint - teljesítette, a kért információkat pedig kizárólag aktív NBH-s dolgozóktól szerezhette meg. Laborc csütörtökön megerősítette: az NBH főigazgatójának külföldi útjai minősített adatok, amivel egykori, titkosszolgálatokat felügyelő miniszterként Demeternek is tisztában kellett lennie.

Laborc Sándor tanúvallomásában leszögezte, miniszteri engedéllyel, objektumvédelmi céllal hallgatták le az UD Zrt. vezetőit, aminek kapcsán egyfelől nemzetbiztonsági kockázatot rejtő információkra bukkantak, másfelől viszont ami nem volt titkos, az alapján feljelentést tettek a rendőrségen.

A büntetőper jövőre folytatódik, és február elején hirdethetnek elsőfokú ítéletet.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2011. november 04. 08:01
nem kiszivárgott, a felettese osztogatta cd-n, a miniszter elvtárs, ha hinni lehet az újságcikkeknek
cutcopy
2011. november 04. 06:15
"Az NBH-tól nem szivároghattak ki a felvételek" Ez jó, olyan mint ahogy állítólag az Őszödi beszéd sem Őszödről szivárgott ki..)
kamasuka
2011. november 03. 19:27
http://www.origo.hu/itthon/20111103-heol-holtan-talaltak-eszes-tamast-a-vedero-parancsnokat.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!