Indulhat az aláírásgyűjtés a választójog átruházhatóságáért

2011. november 09. 19:57

Az OVB hitelesítette annak a népi kezdeményezésnek az aláírásgyűjtő ívét, mely engedélyezné, hogy a hetven évesnél idősebbek átruházhassák választójogukat nagykorú gyermekeikre.

2011. november 09. 19:57

Az aláírásgyűjtő íven az alábbi mondat szerepel: „Kezdeményezzük: az Országgyűlés tárgyalja meg, hogy a 70. életévét betöltött választópolgár választójogának gyakorlását közjegyzői okiratban nagykorú cselekvőképes gyermekére átruházhassa”.

Az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát először április 14-én nyújtották be, de akkor az OVB megtagadta annak hitelesítését. A beadányozók ezt kifogásolták, mire az Alkotmánybíróság megsemmisítette a döntést, és új eljárást rendelt el. Az OVB pedig szerdán hitelesítette az ívet.

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2011. november 10. 15:12
Hozzátenném: ha a kedvezményezettek átvállalnák a nyugdíjfizetést is.
gross
2011. november 10. 10:49
Egy javaslatot azzal elutasítani, hogy a "választójog átruházhatatlan és kész", nagyon szűklátókörű. A magyar megoldás, melyben a választójog csak személyesen gyakorolható és nem átruházható, valóban jellemző az egész világon - de egyáltalán nem kizárólagos. Franciaországban és Belgiumban például létezik a "procuration", a személyes megbízotton keresztüli titkos választás, ami tk. a választójog átruházását jelenti.
orion
2011. november 10. 08:09
Az én 70+ rokonaim nem óhajtják, hogy helyettük szavazzak(szavazzunk)-és én sem óhajtom. Aki képes, elmegy a saját lábán, aki nem, azt elvisszük. A kérdésfeltevést meg nem is értem. Népszavazunk hetvenen innen is, vagy csak az érintettek? A civil kezdeményezők a saját vágyálmaikat óhajtanák leírva látni vagy mindnek demenciaproblémával küzdő felmenője van?
Krupp Skya
2011. november 10. 07:34
Cusi kijön a börtönből és összeszed 12.000.000 70 évnél idősebb átruházást és átruházza AZ MSZP/ BaKó-ra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!