Eva: maradnának vállalkozások?

2011. november 03. 18:34

Nehezen előre látható folyamatot indíthat el az eva eltörlése az Origo szerint. A NOL úgy látja, a kormány egyértelműen megszüntetné az adót, míg a frakciótagok meg akarják tartani azt.

2011. november 03. 18:34

Nem az egyszerűsítés volt a kormány célja az eva eltörlésével, hanem a vállalkozók kiszorítása a kedvezményes adókörből - értesült az Origo kormányzati forrásból. A portál úgy tudja, a kormány eredetileg extra magas kulccsal vette volna el a vállalkozók kedvét az evázástól, végül azonban a „becsületesség” nevében döntött a teljes eltörlés mellett.

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint az evát meg kell szüntetni, mert az rendszeridegen és igazságtalan a többi adózóval szemben. Szerinte az eva megszüntetése után nem tűnnének el a cégek, hiszen a vállalkozásokra érvényes meglévő más adók megmaradnának. Példaként a társasági adót és egyéni vállalkozóként a személyi jövedelemadót említette. A szakember az evakulcs esetleges emeléséről azt mondta, a magasabb terheléssel együtt is megérheti a cégeknek az evakörben maradni. Cáfolja ezt Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetségének elnöke. Szerinte az eva megszüntetése visszahozná az adónem bevezetése előtti átláthatatlanságot, a jövedelmek eltitkolását, illetve a cégek 80 százalékának eltűnését eredményezné.

A módosításból egyes szakértők szerint arra is következtetni lehet, hogy a vállalkozó személyes tulajdonába kerül minden, ami a vállalkozásban volt - írja csütörtökön a NOL. A portál úgy látja, a kormány egyértelműen megszüntetné az adót, míg a frakciótagok meg akarják tartani azt. A NOL úgy értesült: a kormánypárti frakcióból kapcsolódó módosító indítványokat nyújtanak be egyebek mellett ehhez az előterjesztéshez is.

A parlament a módosító javaslatokról a november 14-ei héten szavaz, az adócsomag zárószavazását pedig az azt követő napokban tartják majd. Az Origo információi szerint az ekho nem szűnik meg.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Machiavelli
2011. november 05. 07:28
Előre láthat mit hoz maga után az EVA eltörlése. Háromféle vállalkozó lesz: 1. Élelmes: csinál egy off-shore céget, eladja annak a vállalkozását és azon keresztül szedi ki a pénzét a cégből osztalék(előleg) címén. 2. Kevésbé élelmes: átviszi a cégét szlovákiába, ha teheti. (direkt kisbetű, mert ilyen állam nincs!) 3. A nem élelmes: veszi a hamis számlákat és előbb-utóbb bebukik. Adóbevételt egyik sem fog növelni, mert NINCS MIT ELVENNI, mert nyomorog a legtöbb vállalkozó, bármit is képzel róluk az irigy csőcselék.
StG
2011. november 04. 10:02
Na és még egy találó írás, főleg a vége: http://hirszerzo.hu/velemeny/2011/11/4/Az_adoszakerto_valaszol_Ha_nincs_kenyeruk_m_OO8A04
ZTE
2011. november 04. 09:27
A kormány intézkedései nekem arra hajaznak hogy itt valami maffiás háttér van és mindenképpen a fekete gazdaságot akarják erősíteni. Pl. Amikor még a Gyurcsányék emelték a jövedéki adót, akkor maguk a vámosok mondták hogy tuti hogy nem fog több bevétel kerülni a költségvetésbe. Az ok nagyon egyszerű: Már olyan magasra került a jövedéki adó hogy MEGÉRI trükközni. Na ezt mondták már az ez előtti emelésnél is. Ha jól emlékszem akkor igazuk is lett. Most hogy még jobban emelték a jövedéki adót , gondolom erre a folyamatra rátettek egy lapáttal. Valamikor a 90 -es években volt egy közgazdász konferencia amin feltalálták a melegvizet. Arról szólt a megállapítás hogy az adónyomás és az adócsalás között szoros összefüggés van. Két tényezőt vet össze a vállalkozó. A. Mekkora a lebukás esélye. B. Mekkora a haszon a csalásból. Ha kellően magasak az adók akkor nagyon csábító a csalás bárhogy ellenőriz az apeh. Ha alacsony az adó akkor "ennyiért nem rizikózok inkább nyugodtan alszom" a hozzállás a jellemző. Akkor a 90-es években arra jutottak hogy 35% felett vastagon megéri csalni.
StG
2011. november 04. 09:18
"A lap szerint az idei 179 milliárd forintos evabevételi tervből kiindulva nagyjából bruttó 600 milliárd, nettó 480 milliárd forint vállalati bevételről van szó. Ha a volt evások jövőre egyetlen fillér költséget sem számolnak el, akkor a 179 milliárd forint eva helyett 118 milliárd forint áfát és 47 milliárd forint társasági adót fizetnek be – számolta ki a lap. Kérdés, hányan kezdenek buzgón költségszámlát gyűjteni, növelve a költségvetés veszteségét – veti fel." http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/04/fajna_a_koltsegvetesnek_az_eva_megszuntetese/ Ezt kérdezem én is, vajon miben látják Matolcsyék a pozitív hozadékot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!