Átlátszó.hu: Nincs újságírói forrásvédelem

2011. november 07. 17:00

A büntetőeljárások során nem illeti meg a tanúzási mentesség az újságírókat - értékeli az ügyészség álláspontját az Átlátszó.hu.

2011. november 07. 17:00

Kézhez kapta az Átlátszó.hu az ügyészség döntését arról, hogy a lap főszerkesztője jogszerűen hivatkozott-e forrásvédelemre a Brokernet-ügyben. A döntés szerint a büntetőeljárásról szóló törvénynek a tanúzási mentességekre vonatkozó részébe a törvényalkotó tavaly nem illesztette be a médiaalkotmánynak a forrásvédelemre vonatkozó rendelkezését, így az ügyészség szerint a büntetőeljárások során nem is illeti meg tanúzási mentesség az újságírókat.

Így az Átlátszó.hu szerint a büntetőeljárás tekintetében egyáltalán nem érvényesül a forrásvédelem. Az ügyészség úgy érvel: nem fűződött közérdek ahhoz, hogy a brokernetes adatlopásról a nyilvánosság értesüljön, mert ez a cég üzleti titka. Az oknyomozó portál álláspontja, hogy a Brokernet ügyfeleinek joguk van tudni arról, ha a személyes adataik nincsenek biztonságban.

A portál most az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordul.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blehel
2011. november 08. 10:23
atyavilag, mennyi demokrata van itt! en szegyelem magam a helyetekben. igen, a forrasvedelem mi masrol szolna, mint: - bunpartolas (nyugalmazott tanár) - feleloseg nem vallalasa (bookmark) - hazugsag nevtelen informátorra valo kenese (Öreg) akik szerint ez igy van, raadasul nem ertenek egyet a forrasvedelemmel valami furcsa ok miatt (gondolom segit, hogy epp Orban-kormany van), azoknak ajanlok egy gyors guglizast erre a nevre: Bradley Manning. De hogy ne kelljen feleslegese kattintani: http://en.wikipedia.org/wiki/Bradley_Manning . Na o egy remek pelda, hogy miert kell a forrasvedelem! Arrol nem is beszelve, hogy a forrasvedelem mindenrol szol, csak nem a fentebb felsorolt listaban szereplo dolgokrol. Uff, szoltam
Fakutya ezredes
2011. november 07. 20:38
Ja, hirtelen azt hittem, Eotvosrol es az al-Teller-levelrol van szo. http://www.origo.hu/itthon/20031027tellerlevel.html
Öreg
2011. november 07. 19:55
A hazugságot névtelen informátorra kenni, az korrekt dolog? Ha valaki sikkasztásról rántja le a leplet, de névtelen akar maradni, az nem bűnpártolás? Nélküle hol a bizonyíték?
HSL
2011. november 07. 19:20
az urak uralkodjanak, a nép szolgáljon, a média magasztaljon oszt jónapot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!