Félmilliárdnyi chipsadó jött be

2011. október 24. 18:53

A népegészségügyi termékadóból - köznyelven chipsadóból - 566,6 millió forintot vallottak be az adóalanyok szeptemberre, illetve a harmadik negyedévre - közölte az adóhatóság.

2011. október 24. 18:53

A kormány 2011-re 5 milliárd, 2012-re 20-30 milliárd forint bevételt irányzott elő ebből az adónemből. A bevallások adatai alapján a termékadó összege az előrecsomagolt cukrozott készítményekből 231,1 millió forint, a sós snackből 122,8 millió forint, az üdítőitalokból 120,4 millió forint, az energiaitalokból 36,3 millió forint, az ételízesítőkből pedig 56 millió forint - tájékoztatta az MTI-t Suller György Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.

A népegészségügyi termékadóból a kormányzat 2011-re 5 milliárd forint bevételt irányzott elő. Az idén szeptemberre, illetve a harmadik negyedévre 566,6 millió forint termékadót vallottak be az adóalanyok. "Ez alapján nem prognosztizálható az éves elvárt bevétel teljesülése, ugyanakkor reményeink szerint a tervezett bevétel teljesülni fog" - közölte a NAV.

Az adót a terméket belföldön első alkalommal értékesítő személynek vagy szervezetnek, vagyis a termék gyártójának, külföldi termék esetén pedig az azt belföldön elsőként értékesítőnek kell megfizetnie. Az adót - akár az áfát - az eladó szedi be, s önadózással számol el az adóhivatal felé. Nem kell adót fizetnie a kereskedőnek, ha évente 50 liternél, illetve 50 kilogrammnál kevesebb adóköteles terméket ad el.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dehumanizer
2011. október 25. 09:20
Ebből lesz az eü. béremelés (elvileg). Az úri közönség táncol.
frankót mondok
2011. október 24. 22:17
na, ezért érdemes is volt ekkora cirkuszt csinálni. egyetlen kilométer autópálya-építésen többet loptok el. férgek.
*ufó*
2011. október 24. 20:00
--"Ez alapján nem prognosztizálható az éves elvárt bevétel teljesülése, ugyanakkor reményeink szerint a tervezett bevétel teljesülni fog" - közölte a NAV.-- hujjújúj, de diszkréten teccenek fogalmazni :D tehát 1 hónap 0,5 pénz, akkor 3 hónap alatt, majd 4,5 pénz ? na, de mivel yo kedvem van, nézzünk egy adóhivatalos viccet: ezerrel menekül a csiga az erdőből, jön a róka - mivan, csiga, hova loholsz hanyatt-homlok ? - itt az APEH, vagyonvizsgálat lesz ! - és ? ki nem szarja le ... - hát tudod, nekem is van egy saját házam, az asszonynak is, meg a gyerekeknek is. gondolhatod ! a róka el is gondolkodik, majd elkezd rohanni, ketten száguldanak a csigával, amikor rászól a gólya: - héló, róka, hova ilyen gyorsan ? - kiszállt az erdőbe az APEH különítmény, baszott nagy vagyon vizsgálat lesz ! - és akkor mivan ? - hát tudod, nekem is drága bundám van, az asszonynak is, meg a gyerekeknek is. gondolhatod ! a gólya is elgondolkodik, aztán azt mondja: - nekem csak ez a fészkem van, az is össze van fosva, bundám sincsen, ugye, szóval mindegy ... erre a csiga a nagy rohanásban visszaszól: - na na, gólya ! fél év itthon, fél év meg külföldön ?? aztán mégis miből telik arra ?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!