Euróválság: megállapodtak a bankmentésről

2011. október 26. 19:14

Megállapodtak az uniós tagországok a bankok feltőkésítésnek szabályaiban - közölte Orbán Viktor az EU-csúcsról távozóban. Hogy Görögországgal mi lesz, arról nincs hír. A találkozó még nem ért véget, de a folytatásban már csak az eurót használó országok vezetői vesznek részt.

2011. október 26. 19:14

Patthelyzet alakult ki az átfogó euróövezeti mentőcsomagról szóló tárgyalásokon a mintegy 450 bankot képviselő Nemzetközi Pénzügyi Intézet és az euróövezeti szakemberek között - a felek egyelőre nem tudnak megállapodni a görög adósságleírás magánbefektetői részvételének módjáról és mértékéről - jelentették a tárgyalásokat jól ismerő források a Dow Jones üzleti hírügynökségnek szerda kora este.

Az egyik forrás szerint egyre közelebb a megállapodás a leírás 50 százalékos mértékét illetően, de a bankok garanciát követelnek az áldozatvállalásért cserébe. Nem látják ugyanis biztosítottnak, hogy az új állampapírokat kifizeti Görögország, így azt várják, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásainak terhére az euróövezeti államok vállaljanak garanciát ezekre az értékpapírokra.

Egy forrás elmondta: valószínűtlen, hogy a szerdai csúcson számszerűsítenék az EFSF kapacitásbővítésének mértékét. Hozzátette: ebben a kérdésben novemberben születhet végleges döntés, előbb a görög adósságleírásról kell megállapodni, és utána ki kell deríteni, ki hajlandó részt venni az akcióban.

Frissítés

Véget ért az EU-csúcs tárgyalásainak első köre, a 27 tagország vezetői közül tízen - köztük Orbán Viktor - távoztak, a további megbeszéléseken már csak az eurót használó tagországok képviselői vesznek részt.

Orbán Viktor az EU-csúcsról távozóban azt mondta, sikerült megállapodni az európai bankok feltőkésítésének szabályaiban. Kifejtette: Magyarországnak nem kell majd fizetnie más országok bajba jutott bankjaiért. Ugyanis ha egy bank bajba jut, akkor először a részvényeseknek és a tulajdonosoknak kell helytállniuk, ha pedig az nem megy, akkor a nemzetállami költségvetéseknek. Ha ez utóbbi sem megy, csak akkor lehet európai pénzt igényelni, de ebben az esetben is olyan alaptól (EFSF) kell kérni a segítséget, amelyben Magyarország nem befizető - közölte a miniszterelnök.

A kormányfő elmondása szerint a megállapodása arra is kitér, hogy a feltőkésítésre szoruló bankokat el kell tiltani attól, hogy vezetőik prémiumot kapjanak, bónuszokat és magas osztalékokat vegyenek fel. Orbán örül, hogy Magyarországon kívül végre más országokban is „kicsapta a biztosítékot, hogy bajba jutnak bankok, az állampolgárok adóforintjaiból kell őket kisegíteni, és közben a vezetőik továbbra is osztogatják egymásnak a milliókat meg milliárdokat jutalékban, jutalomban, megemelt fizetésben”.

Frissítés

Közben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közleményben jelezte, hogy megegyeztek arról, hogy azok a bankok, amelyek nem képesek megemelni a tőkéjüket, állami segítséget kapnak. Részletek továbbra sem ismertek.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sky.net
2011. október 27. 09:00
a lényeg hogy a fele adósságukat elengedik ... hogy ennek mi az ára az kérdés de mi meg fizetünk kedves viktor és akkor is fizetni ha már nem kifizethető szintű az adósság ... lyukas hajóból vizet poharazni , fürgén fürgén a hitelezők várják a pénzt : ez az igazi rábaszás ha fennmarad a kifosztó rendszer stabilitása : : a görögök felfogták hogy nekik ez nem jó, mennek a nehezebb de valódi önérdekük szerint való úton...mi meg ? elkínlódunk pár évig mire kiderül hogy nem megy és addig is tovább fizetünk megszorítunk és szegényedünk fogyunk stb és döglünk reményeink szerint majd a gazdaság beindul mi ? ez remény a fizetési kötelezettség és az öngerjesztő módon növekedő államadósság viszont a tény
Soma
2011. október 27. 08:35
Ki látta ma reggel Suchmannt az ATV-n? Aki látta, annak bemutatkozott a kommunista attitűd!
nyugalmazott tanár
2011. október 27. 06:15
Orbán örül, hogy Magyarországon kívül végre más országokban is „kicsapta a biztosítékot, hogy bajba jutnak bankok, az állampolgárok adóforintjaiból kell őket kisegíteni, és közben a vezetőik továbbra is osztogatják egymásnak a milliókat meg milliárdokat jutalékban, jutalomban, megemelt fizetésben”. Én is! Éppen ideje volt egy kicsit a körmükre koppintani. Bár ez lehetett volna erélyesebb is.
kulalak
2011. október 27. 03:29
Aki meg ezek utan (nincs megegyezes politikusok es bankok kozott) is azt hiszi, hogy az EU-t normalis emberek iranyitjak az teved. Ven szaros trottyok es ostoba kivenhedt seggek vannak felul akiknek nincs semmi fantaziaja azon tul, hogy az EU mas mint az USA. Egyszeruen nincs otletuk es persze nincs batorsaguk sem a gorogoket lenullazni, mert a sajat bankjaik vannak a hatterben amiert a belugyben kell felelniuk (ahol nem birjak elmagyarazni, hogy 'a muszaj nagy ur'). Qrva nagy bajban van az egesz bagazs. A sajat eletuk nihilizmusa nez vissza rajuk. El fogjuk atkozni ezt a f@sz generaciot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!