Részeredmények a munkajogi konzultáción

2011. szeptember 15. 13:30

Több kérdésben is sikerült megegyezni az új munkajogi szabályozást alakító szerdai egyeztetésen, noha a legvitatottabb kérdésekben még nem látszik kompromisszumos megoldás.

2011. szeptember 15. 13:30

Több ponton is közeledtek a szociális partnerek álláspontjai a tegnapi egyeztetésen, bár még mindig vannak vitás pontok” - szögezte le Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikával foglalkozó államtitkára csütörtökön. A szerdai egyeztetésen a konzultációtól eddig elzárkózó szervezetek is részt vettek.

Nem született megegyezés az üzemi tanácsok és a szakszervezet jogkörének kapcsán és a munkavállalói károkozás miatti kártérítési felelősség kérdésében sem. Ezek a legvitásabb kérdések, az NGM reméli, hogy a jövő héten sikerül kompromisszumot kötni róluk. A tervezet ezt követően kerülhet közigazgatási egyeztetésre. Az elrendelhető túlmunka mennyiségének kérdésében, a délutáni műszakpótlék megtartásában és mértékének megállapításában, valamint a munkavállalók által vétlenül okozott károk megtérítése kérdésében ugyanakkor közeledtek az egyes konföderációk álláspontjai.

Sikerült megállapodni a túlmunka és annak kompenzációja, a szabadságok mértéke és ütemezése kapcsán is. A szabadságok esetében csak egy ponton változik a szabályozás: tíz munkanapot egyben lesz köteles kiadni a munkáltató. Megmarad a védett kor intézménye és a kismamák munkajogi védelme is. Czomba Sándor szerint a munkaadók hajlanak a kismamák kötelező részmunkaidős foglalkoztatásának elfogadására is.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
P.A.
2011. szeptember 15. 15:19
Szép dolog ez a forradalom. Először nagy lendülettel nekimennek, aztán szépen leszalámizódik minden. Persze lehet, jobb is így...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!