Megy az eva és az ekho?

2011. szeptember 23. 08:36

Az eva (egyszerűsített vállalkozói adó) és az ekho (egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás) eltörlését is elképzelhetőnek tartja Varga Mihály államtitkár, volt pénzügyminiszter. Más szakértők szerint erre még jó ideig várni kell.

2011. szeptember 23. 08:36

Az adójóváírás, valamint a szuperbruttó kivezetése mellett az eva (egyszerűsített vállalkozói adó) és az ekho (egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás) eltörlését is elképzelhetőnek tartja Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, volt pénzügyminiszter. Véleményének csütörtökön a Heti Válasznak adott interjújában adott hangot. A módosítások mintegy százezer evást és a több mint tízezer ekhóst érinthetnek.

A két adónem eltörlése már korábban is felvetődött, legutóbb az Oszkó Péter vezette Reformszövetség javaslatára. Oszkó Péter az fn.hu-nak csütörtökön úgy nyilatkozott: az evajellegű adók sértik a versenysemlegesség elvét, eltörlésük azonban csak az adórendszer versenyképesebbé alakítása után valósulhat meg.

Vadász György adószakértő, az Iparszövetség társelnöke, az eva koncepciójának egy kidolgozója az fn.hu-nak elmondta: egy versenyképes, egyszerű, kevéssé bürokratikus adórendszerben valóban nincs helye az evának. Vadász György megjegyezte ugyanakkor, hogy az ilyen fejlett rendszertől egyelőre messze vagyunk.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
schnee
2011. szeptember 23. 22:35
EVÁért kár lenne. Az EKHÓ-t már az első év után - amikor a sok számlás újságírocskából alkalmazott lett - ki kellett volna dobni a rendszerből. Onnan már kockázatos lett volna számlásnak visszamenni.
Akitlosz
2011. szeptember 23. 13:32
Előbb tessék bemutatni az a söralátétre ráférő adóbevallást!
P.A.
2011. szeptember 23. 11:27
Ha megy az EVA, akkor garantált, hogy az így befolyó pénz 90%-a végleg kiesik a költségvetésből, mert befeketedik. Hogy néhány hülye politikus ezt hogy nem érti, az elképesztő. Sőt, ha megy az EVA, sok ember is megy. Szlovákiába, Csehországba, Kanadába, stb.
StG
2011. szeptember 23. 11:27
Így van, az EVÁ-nak az az egyetlen, ámde pl. számomra nagy előnye, hogy majdnem zéró adminisztráció tartozik hozzá. (Bár elvileg kellene költségszámlákat is gyűjteni, ha egy nav-ellenőrzésen rákérdeznek, hogy mégis mitől működik a vállalkozás.) Emellett olyan értelemben gazdaságfehérítő szerepe is van, hogy nem rohangál a vállalkozó kamu költségszámlák után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!