Jöhet az ebadó

2011. szeptember 29. 09:21

Évi és kutyánkénti 3500 forintos ebadó jöhet, veszélyessé minősítheti a házőrző kutyákat az állatvédelmi törvény tervezett változtatása.

2011. szeptember 29. 09:21

Több ponton módosítaná az állatvédelmi törvényt a vidékfejlesztési minisztérium. A leglátványosabb változás az ebrendészeti hozzájárulás bevezetése lesz: ezt az önkormányzatok vethetik ki, kutyánként és évente legfeljebb 3500 forint mértékben. Kivételt képeznek majd a vakvezető, az ivartalanított és a menhelyről örökbe fogadott ebek. Ugyan a cél a felelős állattartás mellett az ebrendészetet ellátó önkormányzatok célzott forráshoz juttatása, a javaslat szerint ugyanakkor a helyhatóságok csak a bevételek felét lesznek kötelesek az ebtartással összefüggő teendőkre fordítani.

A másik fontos változás, hogy újraértelmezik a veszélyes eb fogalmát. Korábban a Selmeczi Gabriellához kapcsolódó „pitbulltörvény” - mely egyes fajtákat tekintett veszélyesnek - már próbálta a kérdést szabályozni, ám az a gyakorlatban betarthatatlan volt, az arra épülő szabályozást pedig tavaly megsemmisítette az Alkotmánybíróság. A mostani módosítás szerint az a kutya számít majd veszélyesnek, amelyik már okozott sérülést. Ez viszont felveti azt a problémát, hogy mi lesz a házőrző kutyákkal, amelyek birtokvédelem közben okoztak sérülést. A veszélyessé minősítés következménye ugyanis akár az eb elaltatása is lehet - írja a NOL.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hontalan
2011. szeptember 29. 20:07
Végre!
országépítő
2011. szeptember 29. 20:06
basszák meg az ebadójukat tisztességgel 1 kutyát tartok hét éves,prémium táp, oltások(nem csak a kötelező veszettségelleni) kiltix (2x évente 6000/db + adventix csepp havonta 12x2300.-) állatorvos (előre be nem ütemezett) mindez felelős állattartónál évi 350-450 ezer leszarom a sarcukat, már nem tudnak mit elvenni akkor találnak már ki ilyen hülyeségeket
Soma
2011. szeptember 29. 17:14
Előre sajnálom azokat a négylábúakat, akiket az adó miatt csap majd el a "gazdi". Itt igazán körültekintőnek kellene lenni. Akinek minden Ft elmegy a létfenntartásra, az úgyis adózik, mert táplálja a kutyát, vagyis áldozatot hoz az állatért. Tőlük ne kérjenek már plusz adót!
Ken Adams
2011. szeptember 29. 15:58
Fel lehet haborodni a tervezett ebadon,fel lehet ezt ugy is fogni,hogy a Fidesz mar megint kitalalt valamit aminek semmi haszna de igy legalabb befogja nehany ember szajat de...szabadjon megjegyeznem nehany dolgot:A munkambol kifojolag volt szerencsem bejarni szo szerint egesz europat,sok helyen jartam Eszak,Kozep es Del-Amerikaban,Eszak-Afrikaban es Japanban de sehol sem tapasztaltam ilyen hatalmas kutyaszeretetet mint amilyen hazankban van.Ez onmagaban meg nem is lenne problema de a baj ott kezdodik,hogy a kutyatartas melle a legtobb ember melle nem parosul az a kenyszer,hogy ha kakil a kutyam akkor specialis vagy egyszeru kellekekkel felszedem azt es kidobom. Par napja lattam Pest belvarosaban egy 70 koruli neniket aki 3 ebbel setalgatott az utcan, bar menni is alig birt.Nem hinnem,hogy ez a neni ha az utca kozepere piszkit a 3 kutyaja akkor le tud hajolni es ki tudja dobni azt.Es hat ilyenbol rengeteg van ebben a varosban. A 3500ft-ot nagyon keveslem,ennek minimum a duplajara lenne szukseg ahhoz,hogy erdemi valtozasoknak legyunk tanui.Sok nyugdijas enni is alig tud mert nincs mibol de a kutyai mindennap jol laknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!