Illés 49 milliárdot vár a termékdíjból

2011. szeptember 14. 08:04

A környezetvédelmi államtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta, bővítik a díjköteles termékek körét. Illés Zoltán a júniusban elfogadott termékdíjtörvény nyomán 49 milliárd forint bevételre számít.

2011. szeptember 14. 08:04

„Minden termékdíjköteles lesz, amelynek előállítása környezetszennyező vagy hulladékként is az” - mondta a a Magyar Nemzetnek Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. Szerinte ki kell bővíteni a termékdíjköteles termékek körét: példaként említette, hogy „az üdítőspalackon van termékdíj, de a samponos dobozon nincs, pedig mindkettő műanyag”.

A termékdíjtörvényt júniusban fogadta el a parlament, és jövőre 49 milliárd forint bevételre számít az államtitkár. 26 milliárd forint a hulladékgazdálkodás célját szolgálja majd, 23 milliárd forint pedig a költségvetésbe megy.

Szeretnék bevezetni a betétdíjat, amely az üdítőspalackok mellett vonatkozna a boros- és befőttesüvegekre, illetve a sörösdobozokra. A lomtalanítás rendje is változik, a Budapesten bevezetendő dugódíjról pedig azt mondta az államtitkár: „a minisztérium a kereteket megteremtette a változáshoz, a továbblépéshez viszont pénz kell”.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Learten
2011. szeptember 14. 11:41
Huh? Újabb adócsökkentés??? Na jó ezt termékdíjnak hívják. Vajon miért nem a kínai fokhagymát (és persze minden távolról utaztatott de itthon is előálllítható terméket) terhelik termékdíjjal? Az a pár ezer km-es utaztatás nem környezetszennyező???
HattoryHanzo
2011. szeptember 14. 10:40
Illés Zoltán egyik kedvenc tevékenysége, hogy olyan dolgokról értekezzen, nyilatkozzon, amiről még alapvető információkkal sem bír. Hobbija nem új keletű, az alábbi nyílt levél bizonyítja, hogy már évekkel ezelőtt is szeretett össze-vissza beszélni: http://www.haea.gov.hu/web/v2/portal.nsf/hirek_hu/78D0B341B79B9DDFC12571FE004EF286?OpenDocument
Pirosz-szka
2011. szeptember 14. 10:23
Illés államtitkár "úr" akkor lopta a szívembe magát, amikor egy riporteri felvetésre, miszerint a környezetkímélő síkosságmentesítő anyag kb.az ötszöröse az útszóró sóénak, kijelentette, hogy majd felemeljük az ú.só árát, hogy a kímélő módot válasszák az emberek, különben jön a százezres büntetés Mari nénénknek Kispesten, Béla bátyánknak Újfehértón. Meg nem fordult a fejében, hogy az emberek szívesen kímélnék a környezetüket, ha arra nem menne rá a gatyájuk!
flo
2011. szeptember 14. 09:50
Ne az emberek fizessék meg. A termékdíj is igazolja, hogy mekkora hazugság volt Orbánnak ez a mondata. Ha kivetnek egy vállalkozásra egy adót, az nyilvánvalóan áremelés, díjemelés formájában áthárítja a fogyasztókra (lsd. pl. bankadó). A környezetvédelmi termékdíjjal is ez a helyzet. Valakinek a végén állnia kell a számlát. Lobogtatják a 20,32%-os egykulcsos szja-t (mert ugye a 16% is hazugság a szuperbruttó miatt), közben a kieső pénzt más vonalon szedik be.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!