Ausztria továbbra is a magyar végtörlesztés ellen küzd

2011. szeptember 22. 18:58

Nem változtatott Ausztria álláspontján Matolcsy György osztrák pénzügyminiszternek küldött levele. A szomszédország továbbra is támadja a magyar végtörlesztési törvényt.

2011. szeptember 22. 18:58

Nem változott az osztrák pénzügyminisztérium álláspontja a magyar devizahitel-végtörlesztési törvénnyel kapcsolatban - közölte csütörtökön a bécsi szaktárca szóvivője. Harald Waiglein megjegyezte, Matolcsy György Maria Fekter pénzügyminiszternek küldött válaszlevele sem módosította véleményüket.

Az osztrák pénzügyminiszter múlt hétfőn levelében úgy fogalmazott „a tervezett intézkedések a jogbiztonság olyan mértékű sérülését jelentik, amelyre eddig egyetlen EU-tagországban sem volt példa”. Leszögezte: a végtörlesztési törvényjavaslatról, hogy az piacgazdaságban elfogadhatatlan gyakorlat, és „nem felel meg a várakozásoknak, amelyeket egy befektető egy működő piacgazdasággal és demokráciával szemben támaszthat”.

Harald Waiglein korábban kijelentette: a bécsi tárca több lehetőséget vizsgál, „jogi természetű kapcsolódási pontokat” keres, hogy fellépjen a magyarországi  adósságtörlesztési megoldás ellen.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2011. szeptember 22. 22:21
Járjunk az osztrákok kedvében, ne legyen fix árfolyamos végtörlesztés - de a törvényeket sértő szerződéseket panasz esetén gyorsított eljárással (max. 5 nap) semmisítsék meg, azaz a bank visszakapja az általa folyósított forintösszeget, a hitelfelvevő pedig a törlesztőrészleteket, és leveszi a bank a széljegyet az ingatlanról. Szerintem ezzel a metódussal sokkal rosszabbul járnának a bankok. Előtte fel tudna készülni a lakástulaj refinanszírozásra másik banknál, a bank hitelfelvételi árfolyamon kapná vissza a pénzét, azaz 150-160 ft/chf-en, és még a befizetett részleteket is bukná. Fő a jogbiztonság és kiszámíthatóság, ez ellen még az osztrákok sem tiltakozhatnának.
Csigorin
2011. szeptember 22. 20:53
„nem felel meg a várakozásoknak, amelyeket egy befektető egy működő piacgazdasággal és demokráciával szemben támaszthat” annak nem. akkor miert nem inkabb oda fektettek? vagy valaki azt mondta nekik hogy mi azok vagyunk? demokracia... haat, azt meg talan rafoghatjuk. Hogy piacgazdasag, az mar eroteljesen euphemizmus, mert itt inkabb valami rabszolgatarto tarsadalom van... de hogy mukodo, na ott mindenkepp megbukik a dolog.
foxi
2011. szeptember 22. 20:52
Szerintem jobban jártunk volna, ha a német vagy osztrák példát követjük !!! és bizonyos szerződéseket erkölcstelennek, így semmisnek, nyilvánítunk, a törvény erejével. A több mint hiányos felvilágosítás is lehetett volna egy rendelet alapja. Németországban a § 138 BGB , Ausztriábanaz ABDG §879 érvényesíti a Sittenwidrigkeit ( erkölcstelen) fogalmát. Más lehetőség, hogy Magyarországon a belföldi szerződések Forintban köttetnek. Ettöl eltérő szerződés semmis.... Rohanhattak volna Pontius Pilátusig.
SBI
2011. szeptember 22. 20:02
"Harald Waiglein korábban kijelentette: a bécsi tárca több lehetőséget vizsgál, „jogi természetű kapcsolódási pontokat” keres, hogy fellépjen a magyarországi adósságtörlesztési megoldás ellen." Na ja! Aki maga sem úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható, a másik fél felróható magatartására hivatkozhat. Lesz itt sírás-rívás és fogaknak csikorgatása, ha rájönnek, hogy ez a megoldás volt a számukra kedvezőbb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!