Policy Solutions: A magyarok dolgozhatnak a legtöbbet

2011. augusztus 30. 10:15

Az új munka törvénykönyve szabályozása alapján jövőre a magyar emberek dolgozhatnak majd a legtöbbet Európában - állítja a Policy Solutions. A NOL szerint a probléma a munka hatékonyságával és a foglalkoztatottsággal függ össze.

2011. augusztus 30. 10:15

A Policy Solutions legutóbbi, az unió egyes tagállamainak munkaidő-szabályozásait áttekintő elemzése alapján Magyarország a régi munkajogi szabályokkal is a harmadik legtöbbet dolgozó nemzet Európában. A probléma nem a munkamennyiséggel, hanem annak hatékonyságával és a foglalkoztatottsággal függ össze - írja az elemzés alapján a NOL.

Az új magyar szabályozás következtében jövőre akár Európa legtöbbet dolgozó, ám legkevesebb embert foglalkoztató nemzetévé válhatunk - állítja a PS. A Eurofund adatai alapján a magyar emberek 1848 órát dolgoznak egy évben, míg a volt szocialista országok átlaga 1829 óra. A nyugat-európai országok ennél mintegy 150 órával kevesebb töltenek munkával egy évben. A magyaroknál csak a románok és a lengyelek dolgoznak többet Európában.

A munkaidő maximális mértéke ugyanakkor a NOL szerint az EU-s trendekhez igazodik: ez heti 40, évi 2040 óra. A túlórák maximális számát ugyanakkor az új munka törvénykönyvében ugyanakkor 200-ról 300-ra emelik. Ezzel ebben a tekintetben is dobogós helyre kerülünk Európában. A NOL szerint nem tekinthető túl munkavállaló-barátnak az évi fizetett szabadság 20 napos mértéke és az ünnepnapok száma sem.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2011. augusztus 30. 18:10
Nem hiába tárgyalt Orbán a kínai vezetőkkel. Megmondták neki a tutit, hogy hogyan is kell a termelést átvenni a hanyatló nyugattól.
miklos1985
2011. augusztus 30. 14:10
Az az érdekes, hogy bármelyik gazdasági műsort nézem és az legyen most kormánypárti vagy ellenzéki mindenhol kihangsúlyozzák, hogy rossz felé megy az ország!!!!! A különböző közgazdászok, kutatók, elemzők mindenki mondja hogy ez nem lesz jó. Ráadásul tegnap hallottam hogy jövőre rosszabb lesz sőt itt az újabb mélyrepülés a szomszédban!!! Jövőre nem hogy 2% os növekedés jó ha éhen nem fogunk halni, inkább így kellene kifejezni. De a KORMÁNY mindig csak azt mondja " minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk elégedve". Üdv mindenkinek.
liberálzöld.
2011. augusztus 30. 13:36
"Policy Solutions: A magyarok dolgozhatnak a legtöbbet" Igen? És hol? :)
honphibu
2011. augusztus 30. 13:23
Csak azt nem értem, hogy már 2 általánossal is felfogható: ha a már munkában lévőket többet dolgoztathatják (egyébként nem a munkaidő hosszával, a szabadnapok számával van itt a gond, hanem a munka minőségével és hatékonyságával), akkor, hogy lesznek itt új munkahelyek? Miért vegyen fel bárki plusz alkalmazottat, ha a mostaniakat többet dolgoztathatja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!