Milliárdos állami támogatás vízdíjra

2011. július 25. 15:38

Állami támogatásra pályázhatnak azon települések, ahol az országos átlagnál magasabbak az ivóvíz- és a csatornadíjak.

2011. július 25. 15:38

4,4 milliárdos állami támogatást nyújt víz- és csatornadíjakra a kormány. Az összegre azok a települések pályázhatnak, ahol az önkormányzati, az állami és egyéb szolgáltatók által végzett lakossági közműves ivóvízellátás, szennyvízelvezetés és -tisztítás költségei az országos átlagnál magasabbak. A kormány szerint így jelentősen csökkenhetnek a lakosság terhei.

A kabinet közleménye szerint egyes régiók ivóvíz- és csatornadíjai között jelentős eltérés lehet. Az árakat ugyanis nagyban meghatározza az adott terület földrajzi helyzete és a népsűrűség. Fontos az is, hogy az érintett településen milyenek a víznyerési lehetőségek, mennyire egyszerűen lehet például karsztvízhez jutni, és szerepet játszik az is, hogy a szolgáltató milyen technológiával dolgozik.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2011. július 26. 10:30
Remek gondolat! Az átlag ugye úgy jön ki, hogy a darabszámból, meg az érékből kalkulálgatunk így-úgy (számtani átlag, mértani átlag, Szíjjártó-féle átlag, stb). A lényege, hogy van egy érték, az az átlag. Az afölöttiek az átlag fölöttiek. Tehát nekik jár (helyesebben adaható) kompenzáció. Ezzel vagy átlag alattivá vállnak, vagy akörüliek lesznek, de az újra számolt az átlag csökken. Ettől aztán nagy valószinűséggel néhány eddigi átlag alatti átlag felettivé vállik. Tehát pályázhat támogatásra, kap, új átlag, ect, ect. S végül így lesz egységes vízdíj az egész országban! Zseniális gondolat. Pont mint a szocializmusban! Egyedül a Balázs-féle együttható zavarhatja meg a dolgot, mikor is az átlag feletti nem kap, mert nem volt kedves az indexe.
gyula
2011. július 25. 17:40
Budapesten a viz-csatorna köbmétere 590 forint , ugyanez pl. Zamárdiban 1460 .
Jancsipapa
2011. július 25. 17:09
Az árakat mindenek előtt a szolgáltató gátlástalansága határozza meg.
P.A.
2011. július 25. 16:13
Ezt a hülyeséget vajon ki találta ki? Miért kéne mindenhol ugyanannyinak lenni a vízdíjnak? Azt is elintézik, hogy minden településtől ugyanolyan messze legyen autópálya, hogy a közlekedésben is egyenlőség legyen? Meg mindenhol lesz Balaton, hogy turizmus-bevételben is egyenlő esélyek legyenek? Egyébként az átlag feletti költség pályázhat? Tehát ahol hatékonyak, azt büntetjük? Ha én polgármester lennék, holnaptól mindenkit átjelentenék a vízműbe, hogy magasak legyenek a költségek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!