Jobbik-LMP-MSZP összefogást vizionál Karácsony

2011. július 12. 11:23

AZ LMP frakcióvezető-helyettese az ellenzék alkotmánykorrekciós szövetségének lehetőségéről beszélt a Népszabadságnak. Karácsony Gergely szerint a Fidesz tervezett új választási rendszerével a három párt könnyedén kétharmadot szerezhet. Elképzelései szerint a három párt egy hónap alatt megváltoztatná azokat a kétharmados törvényeket, amelyekkel a Fidesz megköti a következő kormányok kezét. Ezt követően feloszlatnák a parlamentet, majd újból starthoz állnának, immáron „sportszerű keretek között”.

2011. július 12. 11:23

Karácsony Gergely a Népszabadságnak nyilatkozva úgy fogalmazott, „most arra mennek a dolgok, hogy az Orbán-kormányt le lehet ugyan váltani, de a politikáját nem”, hiszen számtalan kérdést kétharmados törvényben rendezne a kormánytöbbség. Az LMP-s politikus szerint ezért ma már az a kérdés, hogy „ezt a kétharmados bebetonozott rendszert miként lehet megváltoztatni”. Úgy látja, hogy lassan már arról kell beszélni, hogy „a teljes parlamenti ellenzék, a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig, ha csak egy kicsit jobban teljesít mint 2010-ben, közösen támogatott egyéni jelöltekkel könnyedén kétharmadot csinálhat ebben a rendszerben” - fogalmazott.

A Karácsony által alkotmánykorrekciós koalíciónak nevezett szövetség a politikus szerint addig állna fenn, ameddig helyreállítják a versengő pártrendszer feltételeit: az adótörvények kivezetését a kétharmados törvények közül, a Költségvetési Tanács vétójogának az újragondolását, a médiatörvény alapvető megváltoztatását, az önkormányzati és parlamenti választási rendszer arányosítását és az ajánlócédulák rendszerének eltörlését. Az LMP-s képviselő szerint ezekben mindhárom ellenzéki párt egyet tud érteni. Úgy véli, mindenre elegendő lenne egy hónap, majd fel lehetne oszlatni a parlamentet és „újból starthoz lehet állni, immár sportszerű keretek között”, az új kormány keze pedig így már nem lenne megkötve.

A politikus arra a kérdésre, hogy látja-e rációját annak, hogy a három párt összefog, még ha csak egy hónapig is, azt válaszolta, hogy jelent pillanatban nem, de jó példának ott van Esztergom, ahol ezt már megtették a város érdekében. Hozzátette, hogy mindhárom ellenzéki párt komoly hitelvesztést szenvedne el, ha míg a parlamentben mantrázza ezeket az elveket, akkor, amikor adott lesz a lehetőség, képtelen lesz összefogni a megvalósítás érdekében. Karácsony szerint ez nem a Fideszről meg a hatalomról szól már, hanem arról, hogy lesz-e működőképes többpártrendszer.

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik