Magyar veszteség az uborkaügy miatt

2011. június 01. 11:06

A németországi járvány miatt kritikus helyzetbe került a magyar uborkafelvásárlás is, így nemcsak a spanyol gazdálkodókat, hanem a magyarokat is tetemes veszteség - 10, esetleg 100 millió forintos nagyságrendű kár - érheti.

2011. június 01. 11:06

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint néhány napon belül 2-3 ezer tonna eladhatatlan uborkakészlet halmozódhat fel elsősorban az ország déli részén, Békés megyében, Méhkerék környékén. Amennyiben ugyanis nem indul meg a belföldi felvásárlás - főként a nagy áruházláncok esetében - illetve az export, teljesen tönkremehetnek a termelők. Ez az áru ugyanis hosszabb ideig nem tárolható, ha nem veszik meg, rövid időn belül fogyasztásra alkalmatlanná válik.

A FruitVeb szerint a magyar termelőknek is uniós segítségre lehet szükségük. A szakmaközi szervezet ezt jelezni szeretné a kormányzatnak, kérve, hogy adjon meg minden segítséget a bajba jutott termelők támogatása érdekében. A magyar uborkatermelés évi mennyisége átlagosan mintegy 50 ezer tonna. Ennek fele konzerv-, fele pedig friss étkezési minőségű kígyóuborka. A kígyóuborka 60 százalékát a dél-békési térségben állítják elő.

Mártonffy Béla hangsúlyozta: a magyar uborka - ezt vizsgálatok is bizonyítják - az egészségre nem ártalmas, gond nélkül fogyasztható. Annak érdekében, hogy a fogyasztók bizalmát megerősítsék a magyar áruval kapcsolatban, a FruitVeB saját védjeggyel látná el azon termelők áruját, akik önkéntes alapon alávetik magukat az ellenőrzésnek, és így a szakmaközi szervezet igazolná, hogy termékük magyar és garantáltan nem káros az egészségre.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lincoln ábrahám
2011. június 02. 07:24
Az a röhej, ha a világon balhé van az élelmiszerekből, akkor mindenki rájön, hogy a magyar biztonságos, meg jó. Node két mizéria között a derék magyar plázabajnokok nagy ívben lesz@rják a magyar portékát. Kergemarha, dioxin, madárinfluenza, leszart uborka - jöhet a magyar, közötte meg pusztuljon a magyar termelő. Jelentem: pusztul is rendesen, ma a létszám kb. fele a 10 év előttinek.
afterall33
2011. június 01. 14:34
Ugyan egy olyan topicot kerestem, ami arról szól, hogy a jóságos kgst elvtársak észrevették, hogy a nemzetközi dolgozókat dacára a huzamosabb ideje nyugtalanítja a cukor magas ára, és ezen mindenképpen enyhíteni kívánnak. Ilyet ugyan itt nem leltem, de jó lesz az uborka is. Itten az a jó, hogy a folyton csak utcán alvó spanyolok szopnak tovább ezerrel, és súlythatja őket a nemzetközi közvélemény megvetése, valamint a német revansizmusra is lehet egy érzékeny csapást mérni. A következő kgst közgyűlés témája lesz majd, hogy az általános uborkacsődöt követően melyi testvéri ország lesz az uborkatermesztésért felelős.
Senior
2011. június 01. 12:59
A magyar gazdára kettő dolog a jellemző: Rendkívül szorgalmas, de nagyon tud siránkozni. Borászok közt élek, ráadásul nem is egy nagyon híres vidéken. Igen jól elvannak a veszteséből, 10 milla alatt nem tétel. Tisztelem őket, de huncut a magyar paraszt. Igazuk is van, ők legalább keményen megdolgoznak a viszonylagos jólétért.
El Topo
2011. június 01. 12:18
Ma már voltam piacon, és azt kell mondjam, kizárólag román uborkát lehet kapni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!