Köztartozás lesz a médiahatósági bírság

2011. június 11. 17:31

Több ponton változtatna a médiatörvényen Rogán Antal. Egyebek mellett a jövőben köztartozásnak minősülhetnek a médiahatóságnak fizetendő díjak és a médiatörvény alapján kiszabott bírságok.

2011. június 11. 17:31

Pénteken terjesztette be az Országgyűlésnek az egyes hírközlési tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatát Rogán Antal. A politikus a médiatörvényt is több ponton megváltoztatná. Adók módjára behajtandó köztartozásnak minősítené például a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) fizetendő díjakat, igazgatási szolgáltatási díjakat, valamint a médiatörvény által kiszabott bírságokat. Rendelkezik az eljárási bírságok alsó határának eltörléséről is, miközben azok plafonján nem változtat.

Az indoklás szerint a médiatörvény jelenleg nem rendelkezik arról, hogy a közmédiumok milyen médiaszolgáltatások révén látják el a feladatukat, és nem ad iránymutatást arra nézve sem, hogy mely szerv határozhat arról, hány médiaszolgáltatást és milyen műsorterjesztési megoldásokkal működtessenek a közmédiumok. Rogán a médiatanácshoz telepítené ezeket a jogköröket, azzal a korlátozással, hogy a testületnek konzultálnia kell ezekről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójával. A tervezet szerint a médiatanács a gazdaságosság és a közszolgálati célok érvényesülése alapján évente felülvizsgálhatja a közszolgálati médiaszolgáltatások rendszerét és dönthet arról, hogy fenntartja-e addigi szolgáltatásait vagy megváltoztatja azokat. Emellett lehetővé tenné, hogy az MTVA vállalkozási tevékenységet végezzen, és e jog átengedéséért ne fizessen ellenértéket a négy közszolgálati részvénytársaságnak, mivel bevételeit egyébként is a közmédiára kell fordítania.

Bekerülne a törvénybe az is, hogy mivel az NMHH elnökére és elnökhelyettesére, és a médiatanács tagjaira egyéves, a szektort érintő elhelyezkedési tilalom vonatkozik, megbízatásuk megszűnésével a megelőző tizenkét havi nettó jövedelmüknek megfelelő kártalanítás illeti őket. Változhatnak a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács jogkörei is, amelynek az eddigieken túl bővülhet véleményezési jogköre. Rogán emellett számos technikai módosítást javasol. Pontosítaná, hogy a rádióknak évi teljes műsoridejüket figyelembe véve kell teljesíteniük a 35 százalékos magyar zenére vonatkozó kvótát. Az előterjesztés azt is kimondja, hogy a médiahatóságnak a többi médiaszolgáltatóhoz hasonlóan a közszolgálatiakról is nyilvántartást kell vezetnie. Ugyancsak változás, hogy ezután nemcsak a reklámok, hanem a műsorelőzetesek hangereje sem lehet nagyobb, mint a környező műsorszámoké. Pontosítaná a médiaalkotmányt is: eszerint információforrás felfedésére csak nyomozó hatóság kötelezheti az újságírót. A jelenlegi jogszabályban még bíróság vagy hatóság számára tette lehetővé ezt.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Etienne
2011. július 01. 01:34
A velveten jött a hír, hogy nem tudják előteremteni a médiatörvény miatt kötelező kommentmoderálás alapjait ezért ott nincs több komment. A mandiner tervez ilyet?
nyugalmazott tanár
2011. június 13. 10:31
"Köztartozás lesz a médiahatósági bírság" Végre be is akarják hajtani. A végkielégítési trükk azonban valahogy nem illik a FIDESZ önmagáról hirdetett alkotta imázsba. Talán nem Rogánra kellene bízni.
HattoryHanzo
2011. június 12. 22:45
Na, vegyük ezt azért már egy kicsit végig: például Szalai Annamária amikor megkapta 9 évre a felkérést, tudta, hogy utána 1 évig nem helyezkedhet el a szektorban. Ezzel a feltétellel számolt, osztott, szorzott, és vállalta. Most ne menjünk bele abba, hogy ki a fasznak kellene a "szektorban" Szalai Annamária, abba se, hogy ha a Sláger a kártérítési pert is megnyeri, akkor Szalai Annamária felelőssége, a többi igennel szavazó ORTT tag felelősségével egyetemben, felmerül-e, de ez a vérlázító "mi ezt is megtehetjük" attitűd nagyon hamar oda fog vezetni, hogy Rogán Tóni nem csak a Jóban-rosszban című műremekben fog szerepelni, de a Kékfényben is, mint sértett, akinek lebasztak 2 hatalmasat Krumpli kutya sétáltatása közben.
lincoln ábrahám
2011. június 12. 20:26
Új nomenklatúra kedves elvtársak: pofátlan kártalanítás. Kártérítés. Kárenyhítés. Kármentő. (?) Mentőcar. Bármi, kedves elvtársak, akik ott vagytok leszarva a véleményetekkel, meg a kis hülye megfontolásaitokkal ahol vagytok. Nem számít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!