Helsinki Bizottság: Nemzetközi egyezményt sértene a parlament

2011. június 15. 11:44

A Magyar Helsinki Bizottság szerint az igazságszolgáltatással kapcsolatban benyújtott törvényjavaslat szembe megy az uniós irányelvekkel és megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét is.

2011. június 15. 11:44

A Magyar Helsinki Bizottság figyelmeztette a parlament képviselőit, hogy szembemegy az uniós irányelvekkel az a törvényjavaslat, mely lehetővé tenné a 120 órás, bírói felülvizsgálat nélküli fogva tartást. A szervezet szerint a javaslat sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét is.

Az MHB szerint az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága által az „egyes eljárási és az igazságszolgáltatást érintő egyéb törvények módosításáról” benyújtott javaslat nemcsak nemzetközi egyezményt és uniós irányelveket sért, de további probléma, hogy semmilyen szakmai egyeztetés nem előzte meg annak benyújtását.

A szabályozás kötelezné az előzetes letartóztatások során eljáró bírókat, hogy vegyék figyelembe a rendőrök és az ügyészség nyomozástaktikai szempontjait. Ez az MHB szerint „önmagában is abszurd, és egyúttal ellentétes azzal az Emberi Jogok Európai Bírósága által alkalmazott szabállyal, miszerint a védőnek hozzá kell férnie azokhoz az iratokhoz, amelyekre ügyfele fogva tartását alapozzák”.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
romboló
2011. június 16. 02:30
mondom én hogy itt a diktatúra, junius 10-el megszünt mo jogállam lenni, ha ezt elfogadják (márpedig elfogadják) megszűnik demokráciának lenni
slomovicz
2011. június 15. 15:58
A fene se érti ezeket. Jajonganak hogy nincs elszámoltatás, meg hogy mi lesz már, - a moszkvai kirendeltség hét milliárdos kártevői, mosolyogva kisétálnak a bíróság kapuján, Gyurcsány röhög a markába, a bíróságok fele szoci öskövület. Ezek a jó embereknek az a baja ha van sapka- ha nincs sapka. Mire kell az ügyvéd az első kihallgatás alkalmával? Sok hülye amerikai filmet néztetek? Ahol a ( szoci) gengsztert is simán kihozza a fifikás ügyvéd? Lófaszt Mama. A magyar Helsinki bizottság meg dugja fel a tiltakozását. Ők azok akik a magyargyülölö szemüvegen keresztül csak azt látják hogy : " Báncsák a szeginy cigányokat" Egyszer nem szólaltak még fel a falusi lakosság terrorizálása, a bűnőzés ellen. Egyszer sem vonták még felelősségre a Roma és liberális politikusokat , akik lovat adtak alájuk.
Csigorin
2011. június 15. 15:28
Pedig a Voros zsaruban milyen jo kis jelenet az mikor Schwarzi megjegyzi (mint Denko szazados), hogy "nalunk csak ket nap utan kapnak ugyvedet".
Tyrker
2011. június 15. 12:46
Ebben a dologban most a Helsinki Bizottságnak special igaza van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!