27 milliárdba került az iszapkatasztrófa

2011. június 03. 19:57

Több mint 27 milliárd forintot tesznek ki a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos költségek.

2011. június 03. 19:57

A katasztrófavédelmi kormánybiztos honlapján közzétett összesítés szerint várhatóan több mint 27 milliárd forintot tesznek ki az iszapömléssel kapcsolatosan felmerült költségek. Az adatok szerint április végéig 12,5 milliárd forintot már kifizettek. Ebből a legnagyobb tételt, 6,2 milliárd forintot a külterületek mentesítését koordináló vidékfejlesztési tárca és a földterületek vörösiszaptól való megtisztítását elvégző Mecsekérc Zrt. kapta. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak a károsultak lakásvásárlására, kárenyhítésére és az új lakóparkok építésére fordított költségei 5,3 milliárd forintot tesznek ki, amelyből az új lakóparkot építő VeszprémBer Zrt.-nek eddig 1,9 milliárdot utaltak át.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak és több mint százhúszan megsérültek. A kormány a katasztrófa miatt kihirdetett veszélyhelyzetet Veszprém megyére vonatkozóan június 30-ig meghosszabbította. Ezt a dátumot adta meg a helyreállítás-újjáépítés határidejének is.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2011. június 06. 08:45
Tessék mondani, a civil adományokból felépült már a roma kulturális központ?
sky.net
2011. június 04. 10:35
plusz a malév az már vagy 100 milliárd ... mennyi kezdő orvos van ?
Öreg
2011. június 03. 20:14
Csak egy kérdésem van ! Mikjkor és hogyan fogják ezt a vállalkozáson bevasalni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!