A legnépszerűtlenebb elnök Schmitt

2011. május 17. 10:27

Soha nem volt annyira negatív a teljes politikai elit megítélése, mint 2011 tavaszán - írja a Policy Solutions elemzése. Orbán Viktor népszerűsége mélypontján a legkedveltebb közjogi méltóság. Schmitt Pál megítélése már most rosszabb, mint Sólyom Lászlóé valaha volt.

2011. május 17. 10:27

A Policy Solutions az utóbbi 15 év Szonda Ipsos közvélemény-kutatási adatai alapján elemezte vezető politikusok népszerűségének tendenciáit. A felmérésből kiderül, Orbán Viktor miniszterelnök jelentős népszerűség-csökkenése ellenére is a legkedveltebb közjogi méltóság. A 38 ponton, politikai pályafutásának mélypontján álló miniszterelnököt csupán a 41 pontos Kósa Lajos előzte meg. Schmitt Pál államfő az elmúlt 15 év legnépszerűtlenebb köztársasági elnöke lett, mindössze 37 ponttal. Göncz Árpád 70 és 80 közötti pontszámokat kapott, Mádl Ferencnek 60-65 között mozogtak a mutatói, Sólyom Lászlónak pedig 42 pont volt a mélypontja.

Kövér László 31 pontjával szintén a házelnöki tisztség történetének legnépszerűtlenebb politikusa: a tisztséget betöltő szocialista Szili Katalin mélypontja 37 pont, a fideszes Áder Jánosé pedig 40 pont volt. A szocialista Mesterházy Attila 29 ponton áll, viszont pályafutása során lényegében végig 30 pont körül mozgott. Schiffer András indexe 33 pontról csökkent 29 pontra, Vona Gábor népszerűsége 25 pont. Gyurcsány Ferenc 2009-es lemondása óta 21 pont körüli népszerűségi indexszel rendelkezik, így a vizsgált aktív politikusok közül jelenleg ő a legnépszerűtlenebb.

Az ország vezetőinek relatív népszerűtlensége egy évtizedes amortizáció eredménye, melyhez a mindenkori kormányok kudarcai, valamint az állandósuló és egyre kifinomultabb negatív kampányok egyaránt hozzátették a maguk részét - írja a Policy Solutions elemzése. A jelenség nem csak Magyarországra jellemző: az Európai Unió 27 tagországában átlagban a lakosság mindössze 28 százaléka bízik saját kormányában, 31 százaléka parlamentjében és 15 százaléka pártokban.

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2011. május 19. 00:52
Persze. Ilyen szennyáradat után nem csoda. Nem baj, köcsögök, ez a hála azért mert Árpi bácsit nem bántottuk.
atila68
2011. május 18. 09:45
A Policy Solutions (ej de szépen csengő neve van, igazi hungarikum) a Budapesti Corvinus Egyetem édesgyermeke. Van még kérdés?
magnamater
2011. május 18. 08:04
Kegyetlen, de bölcs szokás volt valaha az ősidőkben a rituális királygyilkosság. Az istenként tisztelt uralkodót, mikor már meggyengűlt, népe megölhette, húsát ehette, vérét nyalhatta.Így, kitombolva magát, a következő érát újból jámborúl tűrte. Schmitt Pali uralmát még el se kezdte, a média máris kikezdte, fejét odadobták játéknak, csúfságnak. Az ország erejének árthat, ha vezetőjének nincs tekintélye, külső hatalmak ezt rögtön kihasználják, belső, titkos szándék pont ezt akarja. Országunknak erős vezetőre volna szüksége, kit a nép maga választ, s ne a parlamentnek a bábja lenne, - mert ők választják, nekik van lekötelezve.
miertnememlekszem
2011. május 17. 22:57
nem értettem h miért ezt az elég buta és műveletlen embert nevezte ki Orbán. mármint van 1 rakásnyi nagyon jólnevelt, tekintélyes, elviselhető stílusú konzervatív tudós és akadémikus (Professzorok Batthyány Köre stb.), nem lehetett volna közülük vkit? de ezzel a hapsival magukat is csak égetik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!