Orbán: Az önkormányzatokat is újjá kell szervezni

2011. május 21. 13:32

A kormányfő szerint mindannyiunk érdeke az erős önkormányzatok megmaradása. Orbán Viktor a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén elmondta, az önkormányzati rendszert is újjá kell szervezni. Orbán szerint szó sincs arról, hogy a kormány az önkormányzati vezetőket tenné felelőssé az önkormányzatok nehéz pénzügyi helyzetéért. Azért szerinte az előző kormányzatok a felelősek.

2011. május 21. 13:32

Orbán Viktor is részt vett szombaton Székesfehérváron, a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén. A miniszterelnök a rendezvényen leszögezte, az erős önkormányzatok megmaradása, erősödése mindannyiunk érdeke. A kormányfő szerint a kabinet álláspontja világos: kevesebb akadály, kevesebb bürokrácia, több szolgálat. „Így kell nagyjából kinéznie az új önkormányzati rendszernek, ha sikerül Magyarország újjászervezésének részeként az önkormányzati rendszert is újjászervezni.” - fogalmazott. Hozzátette: ehhez a munkához a kormány minden támogatást meg fog adni. Orbán Viktor az önkormányzati vezetők hozzájárulását kérte az egész ország átszervezéséhez.

A kormányfő szerint a jövendőbeli vitákat tehermentesíteni kell „annak a félreértésnek a súlya alól”, hogy az önkormányzatok nehéz pénzügyi helyzetéért az önkormányzati vezetők lennének a felelősek. Szó sincs arról, hogy a kormányzat őket tenné felelőssé a kialakult nehézségekért. Szerinte az önkormányzatok gazdasági helyzetéért az előző évek kormányzatai a felelősek. A parlament eladósodottságot vizsgáló bizottsági jelentése rögzíteni fogja az ország, a megyék, a városok eladósodásáért viselt felelősséget is.

Orbán rámutatott: elkerülhetetlen az önkormányzati rendszert húsz év óta gyötrő hibák helyrehozása, kiigazítása. Az önkormányzatoknak ezért egyszerre két feladatot kell megoldaniuk: rendezni a múltat, finanszírozási terveket készíteni arra, ami egyébként finanszírozható és finanszírozandó. Emellett a válságmenedzselési gondolkodást háttérbe szorítva, jövőorientált, építő, hosszabb történelmi korszakra is biztos alapot jelentő új rendszert alkotni. Elmondta: az önkormányzatok csak azt a feladatot vállalják, amit el tudnak végezni, amihez erejük van. Ugyanakkor az államnak egyetlen olyan feladatot sem kell ellátnia, amelyet helyileg jobban meg tudnak oldani.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
predator
2011. május 23. 12:20
Hogy figyel a vörös csillagos laszti ViktorViktor asztalán:) Illik hozzá.
liberálzöld.
2011. május 23. 09:09
"Betyárból lesz a legjobb pandúr!" A Fidesz egészen pontosan tudja, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy az önkormányzatokból ne follyon ki a pénz. Ugyanis 4 évig abból élt, hogy ezeket a "kifolyókat" szivattyúzta. Van annak valami bája, ahogy az állam lehúzza az utolsó bőrt is a vidékről. Az utolsó ilyen akció az volt, amikor az önkormik az elvont támogatások helyett megkapták az iparűzési adó kivetésének a jogát. Döcögősen indult a dolog, mára azonban egy beállt bevételi forrás lett. Na ezt most elvonja a Fidesz és azt mondja, hogy vessenk ki másmilyen adót az önkormik, ha pénzt akarnak. Pontosan így működik minden parazita.
RepiP
2011. május 22. 14:15
OFF Lesz Orbán Viktornak szobra Horvátországban? http://index.hu/kulfold/2011/05/22/horvatorszag_2013._julius_1-jen_csatlakozhat_az_eu-hoz_nemet_lapertesules_szerint/
unionfirst
2011. május 22. 12:04
DE SZÉÉÉP AZ A VERESCSILLAG, ILLIK A KORMÁNY ÁLLAMOSÍTÁSI MÁNIÁJÁHOZ :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!