Romákat költöztettek ki Gyöngyöspatáról

2011. április 22. 11:55

Kiköltöztettek 276 roma felnőttet és gyereket Gyöngyöspatáról péntek reggel a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett katonai tábora miatt. A romák félnek a fenyegetések miatt az atrocitásoktól. Az akció egyik szervezője elmondta, a férfiak mind a településen maradtak, próbálják védeni otthagyott értékeiket.

2011. április 22. 11:55

Csaknem háromszáz roma hagyta el Gyöngyöspatát a Véderő nevű militáns mozgalom pénteken kezdődő katonai tábora miatt. A Véderő elnevezésű szervezet korábban bejelentette, hogy péntektől vasárnapig katonai és önvédelmi alapismereteket nyújtó tábort rendez a faluban. A militáns radikális mozgalom helyiek szerint már korábban feltűnt a településen, amikor a Szebb Jövőért mozgalom járőrözni kezdett.

Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke szerint a kiköltöztetés reggel 8 órakor, a Vöröskereszt közreműködésével történt, az embereket különböző táborokban helyezték el. Farkas János, aki helyi lakos, nem kívánta megnevezni, mely táborokban kapnak elhelyezést a gyöngyöspataiak.

Bangó Tamás, a Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, az akció egyik szervezője azt mondta: a romák saját maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket a Véderő tábora miatt, hiszen az útvonal a táborba a cigánytelepen keresztül vezet, és félnek a fenyegetések miatt az atrocitásoktól. Hozzátette, hogy a férfiak mind a településen maradtak, próbálják védeni otthagyott értékeiket. Péntek délutánra országgyűlési képviselőket és nemzetközi jogvédőket várnak a helyszínre - közölte Bangó Tamás. Amikor az autóbuszok elhagyták a települést, az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint legalább tíz rendőrségi kisbusz érkezett Gyöngyöspatára.

Frissítés

Délután négykor, fél órával a kiképzőtábor megnyitása előtt elvitték a rendőrök a Véderő vezetőjét, Eszes Tamást. Az Index tudósítója szerint Eszest meg akarták motozni a rendőrök, ő azonban ennek nem volt hajlandó alávetni magát, mondván magánterületen tartózkodik. A rendőrök ezért elvezették és a gyöngyösi kapitányságra indultak vele. Később a rendőrök elvezettek egy másik véderős szervezőt is.

Frissítés

Szijjártó Péter szerint hazugság, hogy Gyöngyöspatán bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítés történt. Elmondta: konzultáltak a vöröskereszttel, akiktől azt a tájékoztatást kapták, hogy egy régebb óta szervezett üdültetésre éppen pénteken utaztak el családok Gyöngyöspatáról. Ehhez képest jól láthatóan hazugságok azok a szárnyra kelt híresztelések, amelyek szerint bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről vagy bármi másról lenne szó - mondta a kormányfő szóvivője.

Richard Field szerint lehet ezt kirándulásnak nevezni, de egyértelmű, hogy a romákat a Véderő tábora miatt költöztették ki a településről és ha befejeződik a tábor, a romák hazautaznak.

Selymes Erik, a Vöröskereszt főigazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy szervezzenek tábort a helyi cigány nőknek és gyermekeket, ők ennek a kérésnek tettek eleget. Az Origo információi szerint a romák egy részét a Csillebérci táborba szállították, ahol étkezési jegyet is kaptak, így étkeztetésük is megoldott.

Frissítés

Farkas János elmondta: a férfiak azért maradtak Gyöngyöspatán, hogy a Föld napja alkalmából takarítsanak. A tisztasági akciót finanszírozó Datki Szabolcs - aki tavaly az LMP kampányigazgatója volt - azt mondta, a kirándulást az Amerikai Ház Alapítvány és a Vöröskereszt közösen szervezete. A Vöröskereszt szerint egyedül szervezték az utazást. Az Amerikai Ház Alapítvány elnöke, Richard Field  - aki tavaly jelentős összeggel támogatta az LMP kampányát - pedig az Origonak azt mondta, ők csak közvetítőként vettek részt a szervezésben, de azt a Vöröskereszt finanszírozta. Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője az Origonak azt mondta, az LMP-nek hivatalosan semmi köze nincs a romák elszállításához, aki részt vesz az akcióban, mind civil minőségében teszi.

Frissítés

Politikai menedékjogot kértek az Amerikai Egyesült Államoktól és Kanadától a gyöngyöspatai romák. Kérelmüket már benyújtották a két ország budapesti nagyköveteinek, továbbá levélben fordultak Barack Obama amerikai elnökhöz és az EU vezető intézményeihez.

Frissítés

Szijjártó Péter az ügy kapcsán kijelentette: az állam senkivel nem osztozik a rendfenntartás jogán, és ismertette azt a pénteken megjelent kormányrendeletet, amely a jövőben szankcionálja az önjelölt rendfenntartókat. Úgy fogalmazott, voltak és vannak olyan emberek, szervezetek - az esetek többségében persze politikai bujtogatásra -, amelyek nem voltak hajlandóak komolyan venni azt az álláspontot, hogy a rendfenntartás kizárólag az állam joga, és a rendfenntartás leple vagy hamis érve alatt próbáltak másokat fenyegetve viselkedni.

Összesen 287 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zázrivecz
2011. április 22. 21:45
Kezd a tököm tele lenni ezzel a hisztériakeltéssel! A Maszop és a LMP már teljesen összeborultak, mindkét pártnak az egyetlen célja, hogy bármi áron, bármilyen eszközzel lejárassa ezt az országot. Azt gondolom senki sem hiszi el, hogy tök véletlen volt ott az LMP a kátrányos helyzetűekkel szemetet szedni... Amúgy meg tanulmányi kirándulásra kellett volna őket küldeni, az Index, a Hírszerző, a HVG és az MSZP-LMP irodáiba.
brabant89
2011. április 22. 21:41
Azért érdekes, hogy a kormány nem nagyon akart lépni addig, amíg csak a "polgárőrök" masíroztak. Most viszont, hogy a Vöröskereszt és/vagy az Amerikai Ház Alapítvány közbe lépett, a kormány sem halogathatta tovább a fellépést. Szíjjártó nagyon magyarázkodik ...
forrester
2011. április 22. 20:22
Azt írják az atv-n, hogy: "ahol hivatalosan a véderő gyakorlatozik, pontosabban csak gyakorlatozna, mert erősen ritkulnak a soraik, mert a rendőrségi rabszállító most gyűjtött be belőlük négyet. Korábban a kapitányt is kiemelték, a vörös berettás férfi rendőrök gyűrűjében vonult le a színről. " Azért nem mindegy, hogy berettás, vagy barettes.
gyula
2011. április 22. 20:04
"" Pintér Sándor bejelentette: szombaton nulla órától életbe lép az a szabálysértési rendelet, amelyet a kormány az elmúlt időszakban alkotott meg: eszerint aki megkérdőjelezi a rendőrség szerepét, az államfő hatalmát, s kvázi a rendőrség helyett cselekszik, az szabálysértést követ el, s százezer forint pénzbírsággal sújtható. ""
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!