Navracsics: Magyarország felkészült Európa irányítására

2011. január 09. 14:57

A miniszterelnök-helyettes a Kossuth rádiónak elmondta: a hivatalos uniós álláspont szerint Magyarország felkészült az uniós elnökségre, az ettől eltérő vélemény csak indulatkeltés. Balla Mihály, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint az EU-elnökség ideje alatt az Unió bővítése és a Duna stratégia lesz kiemelten fontos ügy.

2011. január 09. 14:57

„Magyarország legfontosabb feladata a féléves elnöklés idején az Európai Unió gazdasági talpra állítása” - közölte Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes. A miniszterelnök-helyettes fontos feladatnak nevezte a Duna stratégia megalkotását is, amely egész Közép-Európa számára egy átfogó gazdaságpolitikai fejlesztési terv lehet. „A hivatalos uniós álláspont szerint Magyarország felkészült az uniós elnökségre” - tette hozzá Navracsics.

 
Balla Mihály, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint nehéz elnökségi időszak vár Magyarországra, hiszen az Európai Unió egészét egy gazdasági átrendeződés határozza meg. A kiemelt témák közé sorolta a növekedés beindítását és a foglalkoztatáspolitikát. „Ezek mind Magyarország, mind pedig az unió számára fontosak” - jelentette ki. Balla elmondta: „Magyarország mindemellett különösen érdekelt abban, hogy Horvátország EU-csatlakozásának utolsó szakasza a magyar elnökség időszakára essen, valamint hogy Románia és Bulgária minél hamarabb a schengeni övezet tagja legyen”.
 
A miniszterelnök-helyettes nem lepődött meg az országot ért támadásokon - uniós elnöklése idején ugyanis minden államra nagyobb figyelem irányul szerinte. „Ha ennek ellenére sikeres elnökségi félév lesz mögöttünk, méginkább felértékelődik az ország tekintélye” - tette hozzá. Balla Mihály ezzel kapcsolatban ezzelmondta: a médiatörvénynél sokkal nehezebb és fajsúlyosabb kérdések várnak a magyar EU-elnökségre az elkövetkező időszakban. Véleménye szerint pedig a médiatörvényt bírálók sok esetben egyszerűen hangulatot keltettek anélkül, hogy ismerték volna a jogszabály részleteit.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
küllő
2011. január 11. 18:38
Csak lehet hogy Európa nem készült fel hogy hogy amatőr dilettáns bohócok irányítsák.
dusomoja
2011. január 11. 16:00
Szar a linkem, bocs... De tényleg két szó a talpra állít...
Küklopsz
2011. január 10. 15:58
Ez a fasz el van tévedve, méghogy mi irányítjuk Európát, és mi rázzuk gatyába...... röhögnöm kell, ez a töketlen, impotens krmány a saját országát nem tudja irányítani...... hülye banda!!!!
gross
2011. január 09. 20:47
Egyetértek a miniszteri nyilatkozattal, csak két részlet ütötte meg a szemem: -Magyarország legfontosabb feladata a féléves elnöklés idején az Európai Unió gazdasági talpra állítása -Ez megintcsak - korábbi újságírói véleményekhez hasonlóan - nagyon erősen eltúzza az elnökség szerepét. Semmi rossz nincs benne, bár jobban örülnék, ha az EU-val kapcsolatos magyarországi közbeszéd precízebb lenne. -Navracsics Tibor fontos feladatnak nevezte a Duna stratégia megalkotását is, amely egész Közép-Európa számára egy átfogó gazdaságpolitikai fejlesztési terv lehet. -A Duna stratégiát már megalkották (és a Bizottság elfogadta); most már csak a Tanácsnak kell elfogadnia, hogy elkezdődhessen a megvalósítás (legalábbis formálisan).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!