Kaphatnak szavazójogot a határon túli magyarok

2011. január 15. 15:47

Az állampolgársági jog, így az abból következő választójog is a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik. Semmilyen uniós jogba nem ütközne tehát, ha szavazati jogot kapnának a határon túli magyar állampolgárok - mondta el Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

2011. január 15. 15:47

A megkülönböztetés általános tilalmára vonatkozó kötelezettségen kívül nincs olyan, az állampolgárságot, illetve a választójogot érintő uniós jogszabály, amely a szuverenitást korlátozó módon kötelezné a tagállamokat ezekben a kérdésekben - fejtette ki Lattmann Tamás nemzetközi jogász. Elmondta: az EU szuverén államok együttműködése, így több, hagyományosan tagállami hatáskörbe tartozó ügybe az uniónak továbbra sincs beleszólása. Ilyen az állampolgársági jog, és a jellemzően abból következő választójog is.

Lattmann Tamás hozzátette: ez az elmúlt időszakban azért okozott politikai vitákat mégis a kérdés, mert egyes EU-tagállamok - például Románia - állampolgárság-kiterjesztő gyakorlata az unión kívül élőknek adott nagy számban állampolgárságot. Ez rámutatott a szabályozás hiányosságára, mivel jelenleg nincs olyan uniós norma, amivel ez ellentétes volna. Ehhez hasonlóan az Ukrajnában és Szerbiában élő magyarok választójoga is legfeljebb politikai vitákhoz vezetne, de jogi értelemben nehezen lenne támadható az EU előtt - mondta.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de karatna
2011. január 16. 14:12
Jelszó! Egy magyarság, egy jogállás!
de karatna
2011. január 16. 00:26
Minden magyart ugyanazon jogok illetnek meg, mert akaratukon kívül szakították szét családjukat szülőföldjüket. Aki ezt vitatja az parvenü, magyar és nemzetáruló!
füst
2011. január 15. 20:21
Meg kell adni a kettős állampolgárságú, MAGYARUL BESZÉLŐ embereknek a szavazati jogot.
Karcsi75
2011. január 15. 18:57
Javaslom minden fanyalgónak,hogy 2014 tavaszán kicsit sétáljon a Dohány, Síp és Dob utca környékén és nézze meg, hogy benépesülnek e a lakások.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!