Hivatalosan is átvette Magyarország az EU-elnökséget

2011. január 06. 19:51

Az Országház kupolacsarnokában csütörtökön kora este rendezett ceremónián hivatalosan is átvette az Európai Unió soros elnökségét Magyarország. Yves Leterme belga kormányfő beszédében kijelentette: bizakodva adja át a stafétát. Orbán Viktor pedig arról beszélt, hogy bár csodát nem tud tenni a magyar elnökség, de képes lehet megdörzsölni a palackot, amelyből ismét előbújhat a szellem, amelyet úgy hívnak, Európa megújulása.

2011. január 06. 19:51

Csütörtökön kora este az Országház kupolacsarnokában hivatalosan is átvette az EU-elnökséget Magyarország, amikor Yves Leterme ügyvezető belga miniszterelnök átnyújtotta az elnökségi zászlót és a stafétát Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Yves Leterme belga kormányfő a hivatalosan átadás előtti beszédében hangsúlyozta: Magyarország a történelem során már többször bizonyította erős kötődését a szabadsághoz, ezért bizakodva adja át a stafétát. Üdvözölte a magyar elnökség programját, amely - mint kiemelte - nagy hangsúlyt helyez a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremtésre, mivel csak így lehet erős Európát építeni. Hozzátette: bár Belgium több eredményt ért el elnöksége alatt, még sok teendő vár a magyar elnökségre is.

Orbán Viktor saját beszédében úgy fogalmazott: Magyarország a megújulás időszakát éli, a magyarok úgy tekintenek 2011-re, mint az ország megújulásának évére. Úgy fogalmazott: „csodát nem tud tenni a magyar elnökség, de képes lehet megdörzsölni a palackot, amelyből ismét előbújhat a szellem, amelyet úgy hívnak, Európa megújulása”. A kormányfő szerint Magyarországot is ugyanaz a válság késztette jövőjének újragondolására, mint Európát. Szerinte a különbség az, hogy minket egy pusztító és hatalmas államadósságot felhalmozó politika következtében különösen fölkészületlenül és kiszolgáltatottan ért a válság. Emiatt nekünk sokkal nagyobb közös erőfeszítéseket kellett tennünk, hogy egyáltalán a felszínen maradjunk - mondta.

Hangsúlyozta, Európának ismét fel kell mutatnia azokat az értékeket, erényeket, képességeket, amelyek a kontinenst évszázadokon át egy sikeres, csodált, irigyelt civilizáció bölcsőjévé tették. Az EU az elmúlt időben dinamikusabbá vált, ezt Magyarország a következő félévben, soros elnöksége alatt tovább erősítheti - mondta.

A beszédeket követően versrészleteket - egyebek mellett a Himnuszt - szavalták el magyarul, franciául és angolul, majd zenei darabok következtek. Az ünnepség idejére a kupolacsarnokot színes, a magyar és az uniós zászlókat megjelenítő fényekkel világították meg. A rendezvényen részt vett Schmitt Pál államfő, Kövér László házelnök, a kormány, valamint a budapesti diplomáciai kar tagjai és más meghívott magyar vendégek.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WonderCsabo
2011. január 08. 08:47
Nem tudjátok, h. miért késett 18 percet az átadás?
drieno
2011. január 07. 14:42
ballerek, mé nem ríttok? most végre elfoglaltuk az uniót is, következik a világuralom! összeomlott európa, esett az euró, 1,3 alatt van a dollárral szemben, demokraták, ébresztő! döntsétek meg a fidesz túlhatalmát!
medve
2011. január 07. 10:54
Ő az, aki a hírszerző és az Index szerint nem jött el. Megérne egy posztot itt is.
medve
2011. január 07. 10:54
Lady Ashton mai nyiilatkozata, különösen a médiatörvánnyel kapcsolatos, fontos: http://www.echotv.hu/?akt_menu=16&r_id=29&hir_id=235442
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!