Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Megszűnik a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer

2010. november 23. 13:20

„A kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer megszűnik, a három pillérből, kettő, az állami és az önkéntes marad” - jelentette be Matolcsy György egy konferencián. A kormány februárban jelenti be közel száz tételből álló strukturális reformját.

2010. november 23. 13:20
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy konferencián bejelentette, „a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer (...) megszűnik, a három pillérből, kettő, az állami és az önkéntes marad”. A kormány véleménye szerint a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer zsákutca: a benne felhalmozott vagyon kisebbik részét, a nyugdíjbiztosítási alap hiányának kiegyenlítésére, míg a többit az államadósság csökkentésére fordítják. 
 
A miniszter közölte, a következő napokban nyilvánosságra kerül, hogy milyen feltételek mellett működhetnek a jövőben a magánnyugdíjpénztárak, a befizetett összeg maradéktalan kifizetésére vonatkozó eddigi állami garancia viszont megszűnik. Matolcsy György szerint az új adórendszer lényege az alacsony adóterhelés, az európai szintű forgalmi adó és a szélesedő adóbázis. A kormány jövő februárban jelenti be a közel száz tételből álló strukturális reformot, ami révén 600-800 milliárd forintos megtakarításra számítanak.
 
Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint a GDP 6,5 százalékába, évi 1800 milliárd forintba kerül az adóadminisztráció, ennek 25 százalékos csökkentésével 500 milliárd forintot spórolhatnának meg a vállalkozások.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miloka
2010. november 24. 10:19
Érdekes lenne megnézni, hány mnyp maradna, ha mindazokat ki kellene fizetni, amit most az állami nyp kifizet? Árvaellátás, özvegyi nyugdíj, rokkant nyugdíj, minden nyugdíjszerű ellátás. S u.olyan számítással, ahogyan most a is történik. Legyenek mnyp-ak, de csak akkor, ha a szolgáltatásaik is u.azok lesznek, mint a az államinak. És nincs állami kezességvállalás. Így hogy tetszene?
Juggernaut
2010. november 24. 09:35
A nyugdíjpénztárak eredetileg szolidaritási alapon működnek, ugyanúgy mint eredetileg a biztosítók.. Nem betétet gyűjtenek, hanem tagokat. Ha elég tagjuk van, akkor a mindenkori tagi befizetések képesek fedezni a mindenkori nyugdíjkifizetéseket. Ami ezen felül van az sumákság. A kevés taggal rendelkező biztosító csak úgy tud biztosítónak látszani, ha a kevés tag miatt versenyképtelen biztosítási ajánlatait betéti "befektetési" konstrukciókkal fedi el. Ugyanez áll a magánnyugdíjpénztárakra.
win 9
2010. november 23. 21:40
Teljességgel igaza van Matolcsynak. Az állam sokkal nagyobb lehetőségekkel rendelkezik mint a magánpénztárak. Ez igaz a magánbefektetésekre, és magánvállalkozásokra is. Aki ezt nem ismeri el, az vagy hazudik, vagy nem normális. Na MNYP-és belépsz a TSZ-be vagy sem?
cutcopy
2010. november 23. 20:39
Ugye a magánnyugdíjpénztárak ezidáig állami garanciával a hátuk mögött heverészhettek gondtalanul, de Matolcsy most kimondta a varázsszót: ezentúl nem lesz állami garancia..! Tehát ennek tudtában tessék csak választani az állami és a magán között..)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!