Elutasították a Biszku elleni feljelentést

2010. november 03. 14:40

Elutasított a Fővárosi Főügyészség azt a feljelentést, amelyet emberiség elleni bűncselekmények, illetve előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt tettek Biszku Béla egykori belügyminiszter és társai ellen.

2010. november 03. 14:40

Elutasította a Fővárosi Főügyészség az emberiség elleni bűncselekmények miatt Biszku Béla és társai ellen tett beadványt, benne az előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt tett feljelentést. Az indoklás szerint a feljelentésben megjelölt cselekményt az elkövetéskor hatályban lévő jogszabályok szerint kell elbírálni. Ezért viszont elévülés okán már nem indítható eljárás. Ráadásul az ügyészi határozat azt is leszögezi, hogy a feljelentésben megjelölt cselekmények nem minősíthetők emberiség elleni bűntettnek.

A Jobbik is feljelentette Biszku Bélát. A párt szerint az egykori kommunista belügyminiszter bűncselekményt követett el azzal, hogy a Duna TV-ben ellenforradalomnak minősítette az 1956-os forradalmat, továbbá igazságosnak és jogszerűnek tüntette fel a megtorlások idején lefolytatott koncepciós büntetőeljárásokat - így a meghozott halálos ítéleteket is. Szilágyi György, a Jobbik politikusa a Btk.-ra hivatkozott, amely szerint aki a nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ebben az ügyben elrendelte a nyomozást.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Honfi-fi
2010. november 04. 13:10
Szomorú a dolog, nagyon szomorú...
Alex
2010. november 04. 07:07
Hogyan is kellet volna itt történjenek a dolgok? Talán így: "Meghalt az egyik gyilkos Nem sokkal 82. születésnapja előtt meghalt hétfő délelőtt a bukaresti otthonában a temesvári sortűz egyik felelőse. Nemrégiben egy hónapra ismét kiengedték a zsilávai fegyházból a volt román tábornokot, akit az 1989-es temesvári sortűz egyik elrendelőjeként 15 év szabadságvesztésre ítéltek."
Öreg
2010. november 03. 21:26
Mindenesetre az ügyészség és a biróság gyenge láncszem. Az olajügyek után is visszavonult néhány biró..... Biztosan belefáradt és a "tisztes szegénységet " választotta. És a biróság független, nem lehet mit tenni. Tényleg nem lehet mit tenni?
zero
2010. november 03. 19:13
Az ügyészség érvelése nem kicsit odabasz ... Ezek szerint minden bűncselekmény, amit a kommunista diktatúrában elkövettek, már elévültek, semmi probléma sincs, minden okés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!