Balogh: Gyurcsányt is megilleti az ártatlanság vélelme

2010. november 13. 14:04

Vissza kell lépniük az élvonalbeli politizálástól azoknak, akik közvetlenül felelősek azért, hogy az MSZP és a társadalom nehéz helyzetbe került - mondta Balogh András, az MSZP elnökhelyettese az MTI-nek szombaton Budapesten.

2010. november 13. 14:04

A párt elnökhelyettese az MSZP munkás- és érdekképviseleti tagozatának Kiútkeresés című országos értekezlete előtt adott interjújában kiemelte: az MSZP-nek azonban minden olyan párttagra szüksége van, aki tömegbázist tud teremteni, és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök közéjük tartozik. Balogh András utalt arra: a volt kormányfő nagy, nyitott frontot akar, ideértve a liberális, illetve bizonyos konzervatív erőket is. Az MSZP-nek viszont Balogh András véleménye szerint markánsan baloldali párttá kell válnia, mert előzőleg sok szocialista értéket feladott.

Ha a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció platform elfogadja a MSZP megújuló koncepcióját, akkor tudnak velük együttműködni - fogalmazott. Az előző kormány ügyeinek elszámoltatásával kapcsolatban azt mondta: azt önmagában üdvözlendőnek tartja, ugyanakkor szerinte a leszámolás és a bosszúvágy is sokakat hajt. Ha megalapozatlanok a vádak, kiállnak az érintett politikusok mellett - tette hozzá. Mint közölte, nem tud róla, hogy kezdeményezték volna Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését, az ártatlanság vélelme pedig őt is megilleti.

Az MSZP nem szokott hozzá az ellenzéki szerephez, ráadásul a mostani kormány kétharmados többsége jelenleg Európában egyedülálló. Emiatt is kell radikális reformokat végrehajtani a pártban - hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint vannak olyan kormányzati intézkedések, amelyek tekintélyuralmi tendenciákat mutatnak. Az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését elfogadhatatlannak nevezte, mert „amikor ezt a testületet fenyegetések érik, akkor nagyon nehéz arról beszélni, hogy normális, demokratikus körülmények között fogjuk a politikai váltógazdaságot biztosítani”. Balogh András ugyanakkor reményének adott hangot, hogy a demokratikus keretek megmaradnak.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
red label
2010. november 15. 18:12
Aki nem ártatlan,(hazaárulás), azt nem illeti meg az ártatlanság védelme.
Igo-Vandar
2010. november 14. 01:33
Köztudomású tényt a bíróság előtt sem kell igazolni.
Igo-Vandar
2010. november 14. 01:32
Na azt azért nem.
Csigorin
2010. november 13. 19:30
Politikai valtogazdasagot epiteni... almodik a nyomor? remenykedjetek csak :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!