Orbán: a bekövetkezett kárral arányos lesz a büntetés

2010. október 09. 11:15

Egy egész térség veszítette el életterét - mondta Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök hozzátette: kármentő alapot hoznak létre; a felelősök büntetése pedig a kárral arányos szintű lesz. A hétfőn átszakadt zagytározó északi falán továbbra is egy 7 cm-es repedés látható. A katasztrófavédelem emberei dolgoznak a térségben.

2010. október 09. 11:15

Még nem dőlt ki a fal, de a helyzet továbbra is súlyos - mondta Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján ma délután. Kolontárt teljesen kiürítették, de több száz ember dolgozik a falu belsejében egy négy-öt méter magas védvonal építésén, hogy az esetlegesen kiömlő iszaptól meg tudják védeni a település még épen maradt részét. Ha lesz újabb gátszakadás, hozzáértők szerint lassabban terjed majd az iszap, hiszen jóval kisebb a víztartalma, mint a hétfőn kiömlött masszának, de nagyobb pusztításra is képes lehet.

A távirati iroda információi szerint új otthont kaphatnak a károsultak; a kormányfő szerint vagy az elpusztult falu újjáépítendő részén, vagy az ország más pontjain kaphatnak lakhelyet a rászoruló kolontáriak. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Soros György és George Pataki is komoly segítséget ajánlott fel.

Idő közben előkerültek olyan, még júniusban készült fotók, amelyeken látszik, hogy már hónapokkal ezelőtt is szivárgott a vörös iszap a tározóból. A WWF-hez eljuttatott felvételek készítői több fórumon is jelezték ezt, de senki sem számított katasztrófára.

A MAL Zrt. elnöke, Tolnay Lajos továbbra sem érzi magát felelősnek az iszapkatasztrófa miatt; figyelmeztetett, hogy Ajka térségében igen magas lehet a munkanélküliség aránya, ha nem indul hamarosan újra a termelés - a gyár bezárása ezreket érinthet.

A Magyar Kármentő Alap számlaszáma:

belföldi utalásnál: 11794022 - 22222222

külföldi utalásnál: HU 28117940 - 2222222222 - 00000000

              

 

Összesen 987 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blogen
2010. október 11. 12:59
Az a baj, hogy a hülyeséggyűjteményből amit idehánytál semmi se igaz. Jelenleg éppenhogy csak nekikezdtek azt kivizsgálni, hogy egyáltalán mi történt, felelősök kereséséről csak a félbolond és részben a saját írhájukat mentő politikusok handabandáznak, a szakemberek egyelőre azt vizsgálják miért dőlt le a gát, mert senki se tudja.
blogen
2010. október 11. 12:52
Itt azt hazudta egy debil néhány sorral feljebb, hogy a MAL nem költött a tározóra. Nohát most már a pontos összegét is tudjuk annak, hogy mennyit költött: "az elmúlt tíz év alatt közel 30,3 milliárd forintot költött karbantartásra és felújításra" http://hirszerzo.hu/belfold/20101011_nem_volt_tultoltve_a_tarozo
kérdés
2010. október 11. 10:47
Gondolom, azt is ellenőrizni fogják, hogy az aktuális ellenőrzési napokon történt-e a szivárgás nyomainak elkozmetikázása. Ha voltak előre jelek, akkor ez is napfényre kerül.
MakkA
2010. október 11. 08:27
Nem hiszek a büntetésben. Ez az az ország, ahol a diktatúra bűneiért nem büntetés járt, hanem állami kitüntetés. meg vagyon. (Nézzétek meg a németeket, cseheket, lengyeleket - ott még a pártnyugdíjasok nyugdíját is megfelezték...) Ha a sortüzek elrendelőit nemhogy nem vonták felelőségre, de meg sem nevezték, ha a 2006-os szemkilövőket sem tudják felelőségre vonni - akkor milyen felelőségre vonás lesz itt? Majd rongálás miatt megrovást kapnak. (De előtte még pár rendőr ott fogja hagyni a szakmáját...) Ahol tízmilliárdokról van szó, ott egy embert megkínálni tízéves fizetésével nem tétel. MA
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!