Veszélyben a nyugdíjrendszer

2010. szeptember 05. 10:23

Az Európai Unió egyik legfőbb gondja a társadalom elöregedése, mely néhány évtizeden belül súlyos szövődményekhez is vezethet. Az EB az időskori munkavállalás ösztönzésével oldaná meg a probléma anyagi részét.

2010. szeptember 05. 10:23

Az Európai Unióra vonatkozó előrejelzések szerint a nyolcvan évnél idősebbek létszáma 50, míg a hatvanöt év felettieké 22 százalékkal fog növekedni a következő évtizedekben. Egész Európára jellemző trend, hogy a nyugdíjkorhatár fokozatos emelésének ellenére egyre nagyobb számú nyugdíjast kell eltartania az aktívak szűkülő rétegének.

Az európai népesség elöregedésének fő forrása az ötvenes években bekövetkezett demográfiai robbanás óta tapasztalható alacsony gyermekvállalási kedv. 2050-ben az Unió lakosságának egyharmadát már a hatvan év felettiek fogják kitenni. A fenti okok miatt általános gazdasági-politikai törekvés a nyugdíjrendszerek átalakítása, a nyugdíjkorhatár felemelése.

Az inaktívvá válás időpontja ma valós összeurópai átlagot tekintve nagyjából a hatvan éves kor környékére tehető. A politikailag kényes terepnek számító nyugdíjügyekben az Európai Bizottság kemény vitákra számít. A témával kapcsolatban a szervezet november 15-ig tartó nyilvános konzultációt is indított.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miloka
2010. szeptember 05. 19:37
A cikk különben az európai nyugdíjas problémáról szól. Ha eddig nem vettétek volna észre.:))))
magnamater
2010. szeptember 05. 18:57
Figyelemreméltó, hogy ezekből a nyugdíj tervezésekből kihaggyák a várható cigány népességrobbanást. Ez azt jelenti, senki sem számol komolyan vele, hogy az egyre növekvő cigány népesség munkába fog állni, tehát nem számítanak rá, hogy ezek nyugdíj járulékot fognak fizetni. Kézenfekvő a megoldás: azonnal be kell szűntetni a cigányok segélyezését! Aki élni akar, elmegy dolgozni,a többi pedig menjen Strassburgba panaszkodni! Az így megtakarított pénzt félre lehet tenni a nyugdíjasoknak, s az így csökkenő adóterhek miatt a magyarok is több gyermeket tudnának felnevelni ,
bőröndhal
2010. szeptember 05. 12:36
Ebben az EU. bizottságban mindenki hülye? Mi lesz a következő ötlet, a kénes barlang? A nyugdíj munkával szerzet jog és nem adomány, ezt tessenek tiszteletben tartani. Tessék a képzést támogatni, és nem a 70 éveseket munkára ösztönözni (kötelezni), amikor fiatalok nagy részének nincs munka lehetősége. Csak egy példa. Kereskedelmi kapcsolatokat kellene építeni olyan országokkal(pl. afrikai) ahol hiány van élelmiszer, infrastruktúra, és egyéb ipari kapacitásokból.(amiből itt recesszió van) Hogy mivel fizetnének? Ott is vannak értékek, még több mint sok vezető eu-s országban.
kanpalisoda
2010. szeptember 05. 12:22
Sem a pénzvilág, sem az annak tenyeréből evő nyugati-világbéli kormányok nem érdekeltek az effajta társadalmi problémákkal való szembenézésben. Az ember egyébként is fogyóeszköz. Mégsem fogy eléggé! Hogyaza...! Ezen változtatni kell! Nem véletlen, hogy a "szociálpolitikát" az unió is lepattintja. A kormányok a könnyebb ellenállás irányába mennek, az egyre növekvő nyuggerszavazatokra vadászva. A távlatos gondolkodás a politikában nem fizetődik ki. Sőt! Pedig a tőke bevonásában a felelősségi körbe nagy szerepe volna a politikának. Nem igaz ugyanis, hogy ez puszta piaci kérdés. A kínai model sem csípőből elvetendő. A sokszor hedonista, életellenes nyugati szemlélettel szemben, mintha az élet pártján állna. Na persze ha valahol egy model nem szerves, akkor sajnos nemigen használható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!