Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

131 millió tanulmányokra, közbeszerzés nélkül

2010. július 29. 08:41

Büntetőjogászok is vizsgálódnak az állami tulajdonban lévő VÁTI Kft. 131 millió forint összértékű, közbeszerzés nélkül tanulmányokra és stratégiákra elköltött szerződései miatt, melyeket a Bajnai-kormány utolsó hónapjaiban kötöttek meg.

2010. július 29. 08:41

131 millió forintot csoportosított át az állami tulajdonú, regionális fejlesztéssel foglalkozó VATI Kft. részére a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium 2008 decemberében Szaló Péter akkori szakállamtitkár jóváhagyásával. Szaló dolgozott már az Antall-, a Horn-, az első Orbán-, a Gyurcsány-, és a Bajnai-kabinet alatt is, most az Orbán-kormány belügyminisztériumának helyettes államtitkára. A 131 millió forintból a társaság közbeszerzés nélkül tanulmányokat, stratégiákat, felméréseket rendelt meg többek közt a Deloitte, a Forsense, az ITD Hungary, az Actio Radius, az M.S Concord cégektől - médiafigyelésre, ügyfél-elégedettségi vizsgálatra, kérdőíves kutatásra és tanácsadásra.

A Hírszerző úgy tudja, a VÁTI Kft. részéről az a Benedek János vezérigazgató írta alá a dokumentumokat, aki annak a Greenfield Capitalnak volt az igazgatósági tagja, mely mindenféle referencia nélkül kapott 14 milliárd forintot a vagyonkezelőtől kis- és középvállalkozások felvirágoztatására. A Hírszerző információi szerint a Greenfield vezetői jó viszonyt ápolnak Bajnai Gordonnal.

A lap szerint az ügyben felvetődik a vezérigazgató felelőssége, a 131 milliós összeg közbeszerzés nélküli megpályáztatása ugyanis szabályellenes - erre akkor van ugyanis lehetőség, ha a megbízottak olyan szaktudással rendelkeznek, amivel versenytársaik nem, itt pedig erről szó sem volt. Ráadásul a megbízások összességét, a 131 millió forintot kellett volna összeghatárnak venni, ami elkerülhetetlenné tette volna a közbeszerzés kiírását.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hori77
2010. július 29. 09:43
börtönbe azokkal akik ezeket a szerződéseket aláírták!
miloka
2010. július 29. 09:25
És ez a Szaló még mindig bm helyettes államtitkár?? na ne már! Azonnal kirúgni.
drienovác
2010. július 29. 09:19
az eszem megáll anno amikor az ápv rt-nek dolgoztam, több köbméter papír többhónapos átnyálazása, értékelése, a vonatkozó napi információk frissítése után pár százezer forintért véres harcot kellett vívnom, hogy a leigazolt munkát kifizessék az új elvtársak, itt meg a semmiért százmillókat pengettek halkan kérdezem, minek van a váti-nak ügyvezetője és menedzsmentje, ha nem azért, hogy a cég működésével kapcsolatos stratégiát kialakítsa, a tulajdonos elképzelései alapján megvalósítsa, minek ehhez külső szakértő - egyébknt a sima tanácsadás összeghatára , amíg közbeszerzés nélkül ki lehet írni, eleve 15 misi, az meg nyilván nem pénz az elvtársaknak....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!