Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb botrány a Velencei-tó partján

2010. június 23. 08:48

Feljelentést tesznek civil szervezetek Velence város baloldali vezetése ellen, miután egy kétmilliárdos tóparti beruházásnál szerintük felmerül a hűtlen kezelés bűntette is. A civilek környezetvédelmi ügyekben Fülöp Sándor zöldombudsman véleményét is kikérik.

2010. június 23. 08:48

Velence baloldali vezetésű önkormányzata zárt ülésen döntött egy több mint kétmilliárdos beruházás kivitelezőjéről - miután a mintegy százötven érdeklődő polgárnak és a civil szervezeteknek el kellett hagynia az üléstermet, a jobboldali Szeretem Velencét frakció pedig kivonult. A Velence kapuja nevű beruházás a civilek szerint tájidegen, tönkreteszi a kisvállalkozókat, s valószínűleg a Natura 2000 környezetvédelmi előrírásoknak sem felel meg. A civilek Fülöp Sándor zöldombudsman véleményét is ki fogják kérni természetvédelmi kérdésekben.

Fedett sétálóutca épülne

A tíz elemből álló, nyolchektárnyi területet érintő beruházás eredményeként 2700 négyzetméteres fedett sétálóutca épülne az Ezüstparkolótól a büfésorig, valamint folytatásaként nyitott sétány létesülne a termálfürdőig. Emellett megújul az Ifi strand, újjászülethet a partfal, a hajókikötő, és új köztéri bútorok kerülhetnének a régiek helyére. Az építkezés költsége 2,2 milliárd forint, amihez csaknem 1,6 milliárd forint uniós forrást nyert el a város - és bár eddig egy kapavágás sem történt a beruházás előkészítésére hivatkozva, már több mint 200 milliót kifizettek különböző tanulmányokra.

Füri Mihály, az önkormányzat Szeretem Velencét frakciójának képviselője a Magyar Nemzetnek elmondta, az önkormányzat az önerő megteremtése érdekében megközelítőleg egymilliárd forintot érő svájcifrank-alapú kötvénykibocsátást hajtott végre, majd azonnal forintra váltotta a befolyt 6 millió 430 ezer svájci frankot (az xe.com mai adatai alapján 1,3 milliárd forintot) - az árfolyam miatt a képviselő szerint 250 millió forintot bukott az önkormányzat. Füri hozzátette, a művelet értelmetlenségét az is jelzi, hogy a városnak 2010 elején 930 millió forintos készpénzállománya volt.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Braun
2010. június 25. 00:23
Hú de gyerekek, nem is tudjátok milyen zúzós társadalmi fórumot nyomtunk ott hétfőn a nyíltülésen. Szegény képviselőknek forgott a szemük: 120 fős közönség, 20-30 kérdező... megfingattuk őket!
Zázrivecz
2010. június 23. 13:02
Sukoró, Pákozd és most Velence... ezek a büdös komcsik nem nyugszanak. Mindenáron ki akarják árusítani a Velencei-tó partját a bibsiknek. Lakóparkjaik már vannak Bp-n most saját tópartra fáj a foguk?
vizipipa
2010. június 23. 11:38
Még egy önkormányzat amelyik szarik arra mit akar a lakosság - a választóik - csak a saját "szárnyaló" fantazmagóriájával (meg a zsebével?) törődik. Tiszta Gyurcsány szindróma.
Nhalasz9
2010. június 23. 11:16
A helyi mszp vezetői azt is el akarják lopni, amit eddig nem sikerült!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!