Tűzijáték

2010. június 29. 09:45

Több, mint kétszázezren támogatnak egy alig álszent webkettes kezdeményezést, mely szerint az állam augusztus 20-ra tervezett tűzijátékának költségén inkább az árvízkárosultakat kellene támogatni.

2010. június 29. 09:45
Zulik Ákos

A Facebook-kezdeményezés gyors népszerűsödése önmagában két fő problémát hordoz magában, melyek kicsit egyszerű, kicsit kádári, kicsit proli gondolkodást hordoznak magukban. Merjünk kicsinek lenni?!

Álszentség. Az idejét a közösségi térben töltő egyén szívesen nyom egy like-ot az árvízkárosultakkal foglalkozó csoportra és azt hiszi, hogy ő ezzel mindent megtett, amit meg lehetett. Szívesen megnézném, hányan mennek ki közülük a helyszínre dolgozni, vagy támogatják más valós módon a károsultakat. Félreértés ne essék, nem papolni akarok, én se sokat tettem még az ügy érdekében. Ugyanakkor a Facebook ebben a formában nem segítség.

Beszürkülés. A második probléma gyökerét a magyar ember ünnepekhez való viszonyulása adja meg. A magam részéről jó ideje nem érdekel a tűzijáték és aznap általában valami házibulin nyújtózkodom a barátaimmal. Ugyanakkor augusztus 20-a államiságunk legfontosabb ünnepe, melyhez a tűzijáték hosszú évtizedek óta szervesen kapcsolódik. Legyen bármilyen ünnepről is szó, mindig kiszakít a hétköznapokból. Miért bagatellizálnánk el ezeket? Miért pont egy fontos, közös, egyáltalán nem megosztó szimbólumunkról kell lemondanunk? Ha már itt tartunk, legyenek inkább a bölcsészek!

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
picur3ka
2010. június 30. 11:22
Na, en kisutottem, hogy honnan kell elvenni, ha el kell egyaltalan, es ez milliardra fog rugni: azokat a tobb szaz millios utolso kiutalasokat, melyeket az elozo kormany utolso megszorito lepesei egyikekent eszkozolt mindenfele lib-lab media egysegeknek, komcsi megmondo koroknek, anti-fa szervezetnek, Bajnai alapitvany, Tancsics alapitvany. Ez az. Tessek nyomulni.
Szathmáry
2010. június 30. 11:09
Az augusztus 20-i tüzijáték egy hagyomány, ami még a két vh. között alakult ki. A kezdeményezést én is nagyon álszentnek érzem. Egyébként 1000 dolgot fel lehetne sorolni - kezdve a Red Bull Air Race-szel (ami ugye nem egy ősi hagyomány) - amit le lehetne mondani.
törpillla
2010. június 29. 23:09
hümm. Fémalkatrészeket valóban nem kéne lopni, de az esőnek sem kellett volna ennyit esni, meg amúgyis, de most megtanulta mind, kinek elvitte házát, jószágát s terményét. A családnak ajit meg nem a közösből kell venni - pl én tudok úgy adakozni, hogy a gyereknek is marad ajiba. És, személy szerint, a nagy csinnadrattára költött forintjaim nagyobb részét most szívesebben látnám a károsultaknál, kisebb részét meg egy (anyagilag) szerényebb, de szép ünnepségben. Lehet sokan közülük is így gondolnák, elvégre ők is beleadtak a közösbe, bár ezt nem tudhatom.
lionheart
2010. június 29. 21:54
Én ellenzem. Legközelebb pl. ne vegyek a szeretteimnek szülinapi ajándékot, hanem adományozzam hajléktalanoknak? Ez nem így működik. Nem kellene a zsilipek fémalkatrészeit ellopni, lehet, hogy kevesebb lenne a károsult.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!