Közvélemény-kutatók: kétharmad és négypárti parlament

2010. április 08. 08:56

A kampánycsend előtti utolsó közvélemény-kutatások alapján a Fidesz megszerezheti a kétharmados többséget a parlamentben. Egyetértés mutatkozik abban is, hogy az LMP bejuthat, míg a másik esélyes kispárt, az MDF kieshet az országgyűlésből.

2010. április 08. 08:56
Tárki

A Tárki szerint a pártválasztók körében a Fidesz előnye 43 százalékpontnyi az MSZP előtt, a Jobbik 12, míg az LMP 7, míg az MDF 2 százaléknyira számíthat. Az intézet becslése szerint a választási részvétel mértéke 59-64% között lesz, így a Fidesz-KDNP a szavazatok 56-60, az MSZP 18-20, a Jobbik 10-12, az LMP 6-8 százalékára számíthat majd. Míg az LMP megugorja a parlamenti küszöböt, az MDF 100-150 ezer szavazója kevés lesz a fórumosok bennmaradásához. A kutatás 1000 ember megkérdezésével március végén készült.

Századvég-Kód


A Századvéd-Kód március 16. és 22. között végzett felmérése szerint a Fideszre az összes megkérdezett 39 százaléka, a szocialistákra 14 százaléka szavazna vasárnap, A Jobbikra 11 százaléknyian voksolnának, az MDF 2, az LMP 4 százalékon áll. A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz 59 százalékos támogatottsággal bír, az MSZP-re 18, a Jobbikra 15 százalék voksolna. Az LMP 5 százalékkal kerülne a parlamentbe, míg az MDF 3 százalékkal kiesne. A felmérés szerint a megkérdezettek 65 százaléka szavazna vasárnap, a Századvég azonban felhívja a figyelmet, a tapasztalat azt mutatja, a tényleges részvétel ennek jócskán alatta maradhat.

Szonda Ipsos


A Szonda szerint a Fidesznek 3 millió szimpatizánsa, ebből 2,1 millió biztos szavazója van. További háromszázezren hajlanak a részvételre, ugyanennyien nem mutatnak érdeklődést a választások iránt, a megmaradó háromszázezer szavazó átmehet a Jobbikhoz. A Fidesz a húszas-harmincas korosztályokban, a szakmunkás rétegekben, a vidéki városokban erősödött, ahol a radikális párt gyengült. A Jobbikot félmillióan biztosan támogatják, azonban 200-300 ezer hezitáló választót azonban még felsorakoztathatnak maguk mögé.

Nézőpont Intézet


A Fidesz megszerezné a kétharmados többséget, MSZP 15, Jobbik pedig 11 százalékot szerezne. A Nézőpont szerint Fidesz-KDNP támogatottsága tovább nőtt, a szocialistáké stagnál, a Jobbiké csökkent. Az LMP-t befutó helyre teszik, maximális tábora 7 százalék, az MDF-é 4 százalék, így a zöldek bejutnának a parlamentbe, a fórumosok kiesnének.

Republikon


A Republikon felmérése szerint a Fidesz 237 tagú képviselőcsoportja az utóbbi húsz év legnépesebb alakulatának ígérkezik, a 30 bejutó kereszténydemokrata képviselővel pedig megszerezhetik a kétharmados támogatottságot is. A szocialista frakció 62 tagot számlálhat, a Jobbik 47 képviselővel, míg az LMP 10-zel lehet jelen az országgyűlésben. Becslésük szerint a Fidesz-KDNP a 176 egyéni körzetből 171-et megnyer, az MSZP négy egyéni mandátumra, míg a Jobbik egyre számíthat.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kreg
2010. április 08. 16:41
ahogy ma én a munkahelyemen tapasztaltam ez az "ügy" a kutyát sem érdekli,a nagy többség nem is hallott róla,még a politikával foglalkozó keveseket se hozta lázba,max egy legyintést ért. vidéki kisváros ,multi cég...biztos van más közeg ahol ez lehet hogy téma,de itt,fáradt,fásult és nagyon kiábrándult melosok kozt nem. leszarják,ha igy érthetöbb(,ki a rosseb az a kubatov) a többség elfog menni szavazni,de ha nem a fideszre teszik,hát tuti nem emiatt. az én személyes véleményem meg az hogy amugy se kell a kétharmadot sztárolni,legyen kormányváltás és stabil uj kormány! ennyi
nybo
2010. április 08. 14:32
Pécsett a szocik már azt is bejelentették, hogy Páva is csalással verte meg tavaly Szilit: http://pecsistop.hu/articles/article.php?id=642624
Steppenwolf
2010. április 08. 13:26
Nem dimenzionáljátok ezt egy kicsit túl? Még arra sincs idő, hogy lecsorogjon a fejekben. A média alig foglalkozik vele, ami érthető is, ugyanis ez bármelyik elmúlt 2-3 havi MSZP-s botrányhoz képest picsafüst.
szpal
2010. április 08. 13:01
Fidesz: 50% Jobbik: 24 % MSzP: 20% LMP: 4% MDF: 2%
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!