Kenedi feltételeket szabott

2010. március 08. 09:28

Nem vállalta el kikötések nélkül a mágnesszalagokon talált adatok elemzésében közreműködő civil-bizottság vezetését Kenedi János. Szeretne külsős szakértőket felkérni, és beleszólni a tagok kiválasztásába is.

2010. március 08. 09:28
A 2009 márciusa és novembere között lementett szalagok „több tízezer hálózati személy nevét, fedőnevét, azonosító adatait és beszervezési dossziéjának számát, valamint egy, a számítógépes nyilvántartás során alkalmazott kódszámot” tartalmaznak - mondta Bajnai Gordon, aki az Országgyűlés utolsó ülésén jelentette be a bizottság megalakítását.

Kenedi János a bizottság vezetésének feltételül szabta, hogy annak tagjait ne pártparitásos alapon válogassák össze és szeretne beleszólni a tagok kiválasztásába is. Arról azonban nem nyilatkozott, kiket látna szívesen a testületben. Ragaszkodott ahhoz, hogy külsős szakértőt - informatikust vagy jogászt - is felkérhessenek munkájuk segítésére.

Bajnai elmondta: „a bizottság figyelemmel fogja kísérni és hitelesíteni fogja a hálózati nyilvántartás kinyomtatását, hiánytalan feldolgozását, a minősítés felülvizsgálatát, majd a minősítésüket elvesztő adatok levéltárba adását”. A minősítés felülvizsgálatára a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója jogosult, ám a bizottság tagjai indokolatlan minősítés esetén ezt jelezhetik a titokminiszternek és a miniszterelnöknek is - mondta.

A bizottságnak egy éve lesz a munka elvégzésére, hivatalos felkérést azonban még Kenedi sem kapott.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!