Fedél nélkül a Roma Polgárjogi Alapítvány

2010. március 03. 08:46

Nincs hova mennie a Roma Polgárjogi Alapítványnak, miután kiköltöztették a Nefelejcs utcából. Az eddig ott működő Roma Sajtóközpont és a Romaversitas már ki is pakolt onnan.

2010. március 03. 08:46
Az önkormányzat pár hete felszólította a cigány szervezeteket, hogy március 1-jéig hagyják el az épületet, mert a tízéves szerződési ciklus lejárt. A Roma Sajtóközpont és a Romaversitas nem látta értelmét a hadakozásnak, kiköltözött. A Roma Polgárjogi Alapítványnak nincs hova, ezért egyelőre marad. Horváth Aladár szerint pár hónapra szükségük van ahhoz, hogy megfelelő elhelyezést találjanak. Annyi biztos, hogy az előzmények után nem az erzsébetvárosi önkormányzattól várnak segítséget.

A megállapodás tízéves használatról szólt, ebbe beletartozott az is, hogy a roma szervezetek nem fizettek bérleti díjat az önkormányzatnak. Ám ennek fejében különböző támogatók jóvoltából ők maguk újították fel az üresen álló, elhanyagolt épületet. Horváth Aladár tájékoztatása szerint 25 millió forintot költöttek a rekonstrukcióra, ha a természetbeni adományokat és az ingyenes szakmunka értékét is beleszámítjuk, akkor 30 milliót. A romák biztosra vették, hogy tíz év letelte után újra leülnek tárgyalni az önkormányzattal, és az ingatlanban maradhatnak.

Gergely József, a kerület szocialista alpolgármestere szerint a Nefelejcs utcát elhagyó szervezetek országos működésűek, így azok fenntartása nem Erzsébetváros feladata. Az önkormányzatnak semmilyen kötelezettsége nincs a további ingyenes elhelyezésük biztosítására. A Nefelejcs utcai épületet a tulajdonos másra akarja használni a jövőben.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!