Monok a szociális kártya mellett

2010. február 23. 14:57

Monok önkormányzata nem fogja visszavonni rendeletét, továbbra is fenntartja véleményét a szociális kártya szükségességéről és szorgalmazni fogja annak országos bevezetését is - mondta Szepessy Zsolt polgármester.

2010. február 23. 14:57
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere, az Összefogás Párt elnöke, Szepessy Zsolt annak kapcsán fejtette ki álláspontját, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte Monok képviselő-testületét: hatvan napon belül vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a szociális kártya bevezetéséről szóló rendeletét. Szabó Máté ombudsman szerint az önkormányzat a szociális kártya bevezetésével a törvényi felhatalmazáson túlterjeszkedve korlátozta az állam által nyújtott szociális segélyek felhasználását.

Monok polgármestere szerint az ombudsman ajánlást megfogalmazhat, de ez nem jelent kötelezettséget. Véleménye szerint az ország lakosságának mintegy hetven százaléka támogatja a szociális kártyát. Mint mondta, éves viszonylatban több százmilliárd forint megy el a szociális kifizetéseken keresztül - az adófizetők pénzéből - játékgépre, alkoholra és az uzsorakölcsönök visszafizetésére. Szepessy Zsolt hozzáfűzte, hogy a közpénzekre vigyázni kell, s ennek jelenleg a szociális kártya az egyetlen működő és használható módja. Közölte: az Összefogás Párt újra népszavazási kezdeményezést fog benyújtani a szociális kártya ügyében. 

Monokon a szociális segély 60 százalékát kártyára utalja az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják meg az érintettek. A szociális kártyával csak szerződéses elfogadóhelyeken lehet fizetni, és csak a rendeletben meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehet megvásárolni, illetve igénybe venni (például alapvető élelmiszer, ruházati termék, tanszer, tisztító- és tisztálkodószer, gyógyszer, tüzelő, továbbá a távfűtés, a víz, a gáz, a villany, a lakbér és a lakáshitel-törlesztés költségei).

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!