Oroszország elzárja az olajcsapot

2009. december 28. 17:31

2010. január 1-jétől leállhat az orosz kőolaj Ukrajnán keresztüli szállítása az Európai Unióba. Magyarország felkészült az energiaszállítások esetleges megszakadására. Frissítés: megállapodott egymással Ukrajna és Oroszország.

2009. december 28. 17:31
Az orosz hatóságok a „Korai Előrejelző Rendszeren” keresztül tájékoztatták az Európai Bizottságot arról, hogy 2010. január 1-jétől leállhat az orosz kőolaj Ukrajnán keresztüli szállítása az Európai Unióba.

Magyarország felkészült az energiaszállítások esetleges megszakadására – közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium a hír után. A KHEM tájékoztatása szerint a hírt hétfőn a Mol üzleti partnere, a Transneft is megerősítette. A tárca hangsúlyozta, hogy az unió, valamint a Nemzetközi Energiaügynökség elvárásaival összhangban – a rendelkezésre álló készletek szintje jelenleg meghaladja az ország 90 napi átlagos fogyasztását, s utaltak arra is: az Ukrajna felől érkező Barátság vezetéken történő olajszállítások leállása esetén Magyarország Horvátország felől, az Adria vezetéken keresztül is ellátható.

Frissítés: létrejött az elvi megállapodás Ukrajna és Oroszország között az európai fogyasztóknak szánt orosz nyersolaj ukrajnai tranzitjáról. Az erről szóló megállapodás szövegét két napon belül aláírják - jelentette be az orosz energiaügyi minisztérium hétfőn este. (MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!