Nem működtethetőek az oltópontok

2009. november 25. 09:47

A kórházak pénzt vagy önkénteseket várnak, mert a jelenlegi rendszer nem finanszírozható.

2009. november 25. 09:47
Csiba Gábor, a miskolci megyei kórház főigazgatója a Népszabadságnak azt mondta: a jelenlegi kórházi finanszírozásból a működtetést nem tudják vállalni, az oltásonként 1070 forintos juttatásból pedig a szakszemélyzet napi 12 órán keresztül nem biztosítható. Vagy pénzt, vagy önkénteseket várnak a kórházak az oltóközpontok fenntartásához. Vannak egyébként olyan központok, melyeket az ÁNTSZ finanszíroz. Salgótarjánban már előre megállapodtak: ők fizetik a kollégákat.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy már az is sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy nemrég kiderült: az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet a szokásos nagykereskedelmi árrés többszörösét teszi rá a H1N1 elleni vakcinára, amikor továbbadja azt a patikáknak. A szervezet nettó 1090 forintért jut hozzá az oltóanyaghoz az Omninvest Kft.-től. Ezt 1595 forintos nettó áron adja tovább a gyógyszertáraknak, tehát az árrése ampullánként 505 forint. Ennél is nagyobb árrést érvényesít ugyanakkor majd az EKI, amikor az oltópontoknak ad a vakcinából: esetükben ugyanis már több mint 700 forintot tesz rá, tehát 1838 forint+áfát (bruttó 1930 forintot) kér el tőlük. Pontosan azt az összeget, amennyiért a gyógyszertárak adják a készítményt a vásárlóknak.

Oltópontok: pénzt vagy önkéntest! (hirado.hu)

Még drágább az új influenza elleni vakcina (MNO)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!