Egyszerűsítené az üzletnyitást a kormány

2009. augusztus 26. 08:15

Csak az életet, a testi épséget és az egészséget esetleg veszélyeztető termékeket árusító üzletek üzemeltetőinek kell engedélyt kérniük októbertől, a többieknek elegendő, ha bejelentik a nyitást a jegyzőnek.

2009. augusztus 26. 08:15
Az erről szóló kormányrendelet tervezete a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján olvasható. A rendelet melléklete felsorolja azokat a termékeket, amelyek csak engedéllyel rendelkező üzletekben forgalmazhatók. A 11 termékkörből kiemelkedik a nyershús és húskészítmény, a dohánytermék, a kémiai biztonság szempontjából veszélyes termék, a növényvédőszer, a műtrágya és a személyautó. Szintén csak engedéllyel üzemeltethető vendéglátó létesítmény, kivéve a büfét és a rendezvényi szolgáltatást. Az engedély iránti kérelmet, és a sima bejelentést is elektronikusan kell benyújtani az üzlet helye szerinti jegyzőnek. A bejelentés megtétele után az üzlet azonnal megnyitható.

Közterületen 15 termék árusítható, ebbe beletartozik például az újság, a könyv, a virág, a léggömb vagy a sült gesztenye, de szabad az út az előrecsomagolt süteményeknek is. Az ilyen árusításhoz szükséges a terület kezelőjének a hozzájárulása, a kereskedőnek pedig fel kell tüntetnie az árusítás helyszínén a nevét és a székhelyét. Aki rendezvényen árul szeszes italt, annak előzetesen ezt be kell jelentenie a jegyzőnek, a rendőrkapitányságnak és a vámhatóságnak is. A rendelet várhatóan október 1-jén lép hatályba.(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!