Az ügyfél visszavág

2009. július 08. 17:24

Aki úgy érzi, méltánytalanul bírságolták meg egy apró szabálysértésért, a Bírságbejelentőn reklamálhat.

2009. július 08. 17:24

A bírságbejelentő honlapot indulásával egy időben mai sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, a Miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter mutatta be. A politikus elmondta, hogy az internetes kezdeményezés abba a kormányzati törekvésbe illeszkedik bele, melynek keretében az állami hatóságokat önmérsékletre szólítják fel a bírságolásokat illetően. Gyakran előfordul, említett példákat a miniszter, hogy a szabályokra hivatkozva a különféle szervek nem a szabálytalanságok súlyát, azok elkövetésének körülményeit tekintik mérvadónak, hanem szigorúan ragaszkodnak a bírság kiszabásához, holott volna mérlegelési lehetőségük. Ezek az esetek általában a kisvállalkozásokat, az egyéni vállalkozókat érintik leginkább: például ha egy mezőgazdaság jármű nagyobb pótkocsival közlekedik a betakarításkor, mint amilyet a jogszabály megenged, vagy ha egy újonnan nyitott üzletnél nem tüntetik fel a nyitva tartási időt az ajtón. Mindezeket a szabálysértéseket a törvények, rendeletek szankcionálják, ám a kományzati álláspont szerint az ilyen kisebb súlyú hiábázásoknál első alkalommal élni kell a mérlegelési lehetőséggel, s elegendő a figyelmeztetés, mely jogkövetésre szólítja fel a szabálysértőt. Erre a kormányzati elvárásra Bajnai Gordon miniszterelnök levélben hívta fel a hatóságok figyelmét.

Az új bírságbejelentő honlap azoknak kíván segítséget nyújtani, akiket a fentiekhez hasonló okból bírságoltak meg, s ezt méltánytalannak érzik. Ha az állampolgári bejelentést követően bebizonyosodik, hogy az érintett hatóságnak volt mérlegelési joga, és elegendő lett volna a figyelmeztetés a szankcionálást során, akkor a bejelentést követő 30 napon belül a hatóság vezetője úgy dönthet, hogy felügyeleti intézkedésként a bírságot kiszabó határozatot megsemmisítik és eltörlik a bírságot. Az új honlap a magyarorszag.hu főoldaláról, a Kapcsolat menüből közvetlenül elérhető. A tájékoztatóban olvasható, hogy a bejelentő megadhat személyes azonosításra nem alkalmas e-mail címet is, ebben az esetben azonban „névtelen bejelentésként” vizsgálják az ügyet.

Bírságreklamációs weboldalt indított a magyar kormány (IT café)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!